ΑΥΤΗ είναι η επιστολή που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στον Γ. Ντάισελμπλουμ

Ζητά εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης

Την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο τη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ, με την οποία ζητά την εξάμηνη παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA).

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχ��υν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου», αναφέρει η επιστολή που απέστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, την περίοδο αυτή η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους προς την κατεύθυνσή της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης του προγράμματος στην βάση των προτάσεων που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές.

Στόχος της εξάμηνης παράτασης είναι:

  1. Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
  2. Να βεβαιώσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
  3. Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
  4. Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
  5. Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
  6. Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
  7. Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Καταλήγοντας μάλιστα στην επιστολή του, ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμύριων Ελλήνων, μέσα από τ��ν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top