Σουλτς: Αν θέλει σύγκρουση ο Τσίπρας θα χάσει!

Βολές και για τη στάση έναντι της Ρωσίας

«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα "αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις". Για αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησής του στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν -μείωση μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις-, το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας λέει ότι θέλει όλα αυτά να τα πάρει πίσω. Αν το κάνει, τότε σίγουρα θα υπάρξει βαθιά σύγκρουση. Και για αυτό δεν πιστεύω ότι θα το κάνει» ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, αν πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση «ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις και να τις χρηματοδοτήσει μέσω των παροχών αλληλεγγύης που δίδονται από τα προγράμματα βοήθειας, ότι κάποια μέτρα που υλοποιήθηκαν θα ακυρωθούν, με άλλα λόγια ότι οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, αυτό δεν θα γίνει» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τη διάκριση μεταξύ αυτού που λέει κανείς σε έναν προεκλογικό αγώνα και αυτού που τελικά μπορεί να καταφέρει στο διεθνές επίπεδο.

Σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ο Σουλτς υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε.

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να κατάλαβε ότι με αυτού του είδους τις πολιτικές δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Ναι, έχουμε λάβει υπόψη μας ότι η Ελλάδα είχε εκλογές, ότι εξέλεξε μια καινούργια κυβέρνηση -αυτό συμβαίνει συχνά- και ότι μια νέα κυβέρνηση έχει νέες ιδέες, αλλά δεν μπορεί κανείς να τις υλοποιήσει με τρόπο ώστε να πιστεύει ότι η ΕΕ είναι μια διευρυμένη Ελλάδα και ότι αυτό που αποφάσισε η Αθήνα θα υλοποιηθεί γρήγορα, έτσι απλά».

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα έχει πράγματι αλλάξει θέση στο ζήτημα ή το χρησιμοποιεί σαν μέσο διαπραγμάτευσης, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι κάτι τέτοιο σίγουρα ισχύει και συμπλήρωσε:

«Αυτό όμως που θεωρώ ακόμη χειρότερο είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι, πιστεύω όχι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά ακόμη χειρότερα στον εταίρο του, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι 'στο τριπάκι' ότι το 'ορθόδοξο', το ρωσικό, αυτό το μοντέλο της 'κατευθυνόμενης' δημοκρατίας που είναι αντίθετο με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, είναι καλύτερο.

Σε αυτούς πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα -και το είπα- 'όχι με εμάς', η δημοκρατία που έχουμε στην Ευρώπη, η 'διεθνική' δημοκρατία είναι μεγάλο επίτευγμα. Και πιστεύω ότι το μοντέλο του Πούτιν είναι οπισθοδρομικό, δεν είναι για μας και σίγουρα όχι για την Ελλάδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top