Αντ. Σαμαράς: «Μέχρι τέλη Φλεβάρη συμφωνία με τους δανειστές και Μνημόνιο ΤΕΛΟΣ»

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΦΙΑ, συντάξεις, ανεργία

Αντ. Σαμαράς: «Μέχρι τέλη Φλεβάρη συμφωνία με τους δανειστές και Μνημόνιο ΤΕΛΟΣ»

Στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε μεταξύ άλλων για τον ΣΥΡΙΖΑ, το λόγο που δεν λαμβάνει μέρος σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα, για το τι έχει πετύχει έως τώρα η κυβέρνηση αλλά και το τι πρόκειται να εφαρμόσει, αν εκλεγεί, την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Εμείς, όπως και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και η πλειοψηφία των Ανεξάρτητων Βουλευτών θέλαμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως το ήθελε ο ελληνικός λαός, όπως το ήθελε και η λογική, μια μειοψηφία βουλευτών έσυρε τη χώρα σε εκλογές […] Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργάζεται προεκλογικά ούτε με εκείνους που ψήφισαν μαζί του εναντίον στις εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχει συμμαχίες γιατί δεν μπορεί να έχει συμμαχίες γιατί είναι απομονωμένος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μέχρι το τέλος του Φλεβάρη εγώ πιστεύω ότι μπορώ να κλείσω τη συμφωνία με τους δανειστές κι εδώ τελειώνει το Μνημόνιο. Συμφωνία 7,2 δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε άμεσες υποχρεώσεις που έχουμε από τον Μάρτιο και μετά. Χωρίς τα 7,2 δις θα πρέπει κανείς να βάλει χέρι στις καταθέσεις των πολιτών. Κι εγώ αυτό δεν θα το επιτρέψω ποτέ να γίνει» και πρόσθεσε:

«Πάμε στην επόμενη μέρα. Το μνημόνιο τελείωσε αλλά χρειάζεται μια συμφωνία για να έχουμε αυτή την προληπτική γραμμή στήριξης ώστε στα πρώτα βήματα που θα κάνει στις αγορές, να μην έχεις αναταράξεις. Μιλάω για κινδύνους κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον μας. Στο διάστημα αυτό, εγώ θα διαπραγματευτώ με τους εταίρους μας, θα προχωρήσω στην ελάφρυνση του χρέους, με χαμηλότερα επιτόκια, με επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των δανείων μας και αυτό θα είναι ουσιαστικά μια σταδιακή μείωση του χρέους μας, που θα μας εξοικονομήσει γύρω στα 2-3 δις κάθε χρόνο και θα μας βοηθήσει έτσι στο μεγάλο σχέδιο – όραμα που έχουμε μπροστά μας, το οποίο είναι να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις αλλά και σε αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει».

Εξηγώντας το λόγο που δεν δέχτηκε να πάρει μέρος σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν κάνει διάλογο με υβριστές και κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία και πολιτικό χουλιγκανισμό. «Επί 2,5 χρόνια οι πιο συνήθεις λέξεις είναι προδότης και πουλημένος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς, φέρνοντας ως παράδειγμα κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε «να τυπώσουμε 100 δισ.ευρώ να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, να δώσουμε και μερικά δανεικά σε κανέναν και να είμαστε καλύτερα;», χαρακτήρισε το πρόγραμμα «λίστα γάμου για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» και επεσήμανε ότι «Όσο κι αν μπερδεύονται μεταξύ τους, ο καθένας λέει πράγματα που είναι μονομερείς ενέργειες».

«Θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Ρισκάρουν τα πάντα, παίζουν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια».

Σχετικά με την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Πρωθυπουργός είπε: «Θα συνεργαστώ με τα όσα κόμματα υπάρχουν και πιστεύουν στην Ευρώπη είτε λέγεται Ποτάμι, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται Παπανδρέου. Θα επιδιώξω κυβέρνηση συνεργασίας με ευρύτερες εγγυήσεις γιατί πρέπει να φτιάξουμε μια Ελλάδα με σταθερά θεμέλια που μας χρειάζεται όλους».
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε «ψευτοπαλικαράδες» που δημιουργούν ελλείματα και μετά πηγαίνουν και τσακώνονται με τους δανειστές. «Καλός διαπραγματεύτης είναι αυτός που βγάζει τη χώρα από την ανάγκη των δανεικών. Όχι αυτός που το παίζει ψευτοπαλικαράς. Θυμάστε κάποιον άλλο που απειλούσε με πιστόλι στο τραπέζι και θυμάστε τι έγινε μετά. Και η διαπραγμάτευση γίνεται με μια λέξη μπροστά: Ελλάδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις δύο πρώτες αλλαγές σε επίπεδο φόρων που θα προχωρήσει σε περίπτωση νίκης στις εκλογές της άλλης Κυριακής: «15% φόρο σε όλα τα επιχειρηματικά κέρδη από 25% που είναι τώρα. Αυτό θα το ξεκινήσουμε από τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το 2015. Θα πέσει αρχικά κατά τέσσερις μονάδες και στη συνέχεια ανά έτος θα υποχωρεί κατά δύο μονάδες. Ενιαίος φόρος παντού σε όλη την Ελλάδα. Για τον ΕΝΦΙΑ μπορούμε σταδιακά να ξεκινήσουμε τη μείωση από το 2015 όπως κάναμε και για άλλους φόρους. Θα δώσουμε πρόσθετη μείωση 7% για το 2015 και στα επόμενα δύο χρόνια θα το κατεβάσουμε στο 1% του ΑΕΠ από το 1,43% που βρίσκεται σήμερα αλλά σταδιακά για να μην έχουμε προβλήματα με τα ελλείμματα. Και θα τον αποδώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση σε βάθος τετραετίας».
Ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και τα εισοδήματα, ότι θα αποκαταστασθεί η ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μάνα, ότι δεν θα πειραχθεί η πρώτη κατοικία και ότι η εξισωτική για τους κτηνοτρόφους θα δοθεί στα επόμενα 24ωρα. Ανακοίνωσε, μάλιστα ότι «παίρνω επάνω μου την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη και πρέπει να διορθωθούν».
Σχετικά με την ανεργία την χαρακτήρισε ως «τη σημαντικότερη έγνοια μου» και σημείωσε πως «με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει θα δημιουργηθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει να φύγει το σύννεφο της αβεβαιότητας. Θα δημιουργηθούν πάνω από 770.000 θέσεις εργασίας όπως λένε οργανισμοί που αναλύουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top