Τι συζήτησαν με θέα... τα αεροπλάνα Τσ��πρας και Νταβούτογλου;

Διαβάστε αναλυτικά

​Με θέα τα��� αεροπλάνα που ανέβαιναν και κατέβαιναν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τα είπαν σήμερα από κοντά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η ελληνοτουρκική συνεργασία για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ.Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πολιτικό

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να βασιστεί σε προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων όπως γίνεται με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είπε ο κ.Τσίπρας υπονομεύει α��τήν την προοπτική καθώς συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό έθεσε και το ζήτημα της εκμετάλλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου. Όπως είπε επανέλαβε αυτό που έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά η κυπριακή πολιτική ηγεσία, ότι τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες από την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την διεξαγωγή της 3ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα φάση κρίσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «αποτελεί σημαντικό forum για την προώθηση της συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής αλλά όχι πλαίσιο για την συζήτηση των εξελίξεων στην νήσο ή του Κυπριακού, για το οποίο οι συνομιλίες διεξάγονται σε διακοινοτικό επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και να βασίζονται σε άμεσες και ειλικρινείς επαφές, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Τέλος ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε σειρά τομέων, προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top