«Όχι» Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη για τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM

«Μπορεί να γίνει μόνο μετά από ομόφωνη έγκριση των κρατών-μελών»

«Όχι» Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη για τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM
Μόνο μετά από ομόφωνη έγκριση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, και μέσω της αλλαγής του καταστατικού του, θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως προκύπτει από την απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Νομισματικών και Φορολογικών Υποθέσεων αναφέρει ότι ο ESM «είναι διεθνής οργανισμός συσταθείς εκτός της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την κινητοποίηση χρηματοδότησης και την παροχή στήριξης σταθερότητας προς τα μέλη του (αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης), τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, ούτως ώστε να διαφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια θεμελιώδης αλλαγή του προαναφερόμενου στόχου θα απαιτούσε ενδεχομένως την τροποποίηση της Συνθήκης ΕΜΣ ή τη δημιουργία ενός νέου μέσου χρηματοδοτικής συνδρομής».
papadimoulis2.jpg
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο ερώτημα του στην αποκάλυψη του Spiegel ότι ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε δεν δέχεται την πρόταση του Γιούνκερ για αξιοποίηση «των 100 δισ. ευρώ που λιμνάζουν στον ESM ως εγγυή��εων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα», ζητώντας από την Κομισιόν να σχολιάσει τη διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο «για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ» αλλά και αν έχει δικαίωμα βέτο ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top