Αυτοί είναι οι 9 άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα

«Η επόμενη ημέρα θα έχει ευρωπαϊκό “δίχτυ ασφαλείας”» είπε ο Σταϊκούρας

Αυτοί είναι οι 9 άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα

​Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, παρά το «θρίλερ» του Παρισιού με την τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ.Σταϊκούρας, η κυβέρνηση εργάζεται ώστε «η επόμενη μέρα να περιέχει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών μηχανισμών και οι οποίοι θα λειτουργούν ως "δίκτυ ασφαλείας" σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον».

Βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι:

1ον. Η σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα διευρύνει τους βαθμούς ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του ��ορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

2ον. Η διασφάλιση της επίτευξης υψηλών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

3ον. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν προϋποθέσεις για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

4ον. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας και οι διευρυμένες, πράγματι, κοινωνικές ανισότητες. (Όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ξεκίνησε πιλοτικά σε 13 δήμους)

5ον. Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους,με προτεραιότητα στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

6ον. Η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ

7ον. Η ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

8ον. Η εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

9ον. Η εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και της ρευστότητας της αγοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, οι τράπεζες αφού πέρασαν τα τεστ αντοχής θα μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα και με επάρκεια, στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τέλος ο κ.Σταϊκούρας, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως ο προϋπολογισμός του 2014 «ήταν στον αέρα, εικονικός και θα είχε πολλές αναθεωρήσεις», ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά όπως είπε υπήρξαν, το 2014, οι πρώτες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ενώ διανεμήθηκε και «κοινωνικό μέρισμα». Το ίδιο εκτίμησε και για τον προϋπολογισμό του 2015.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top