Μήνυμα Σαμαρά: η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί

Τι ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής της ΝΔ για την Αναθεώρηση

Μήνυμα Σαμαρά: η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί

«Η Κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί! Κι ως το τέλος της, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Και να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμά μας» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την πρώτη συνεδρίαση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Με βάση και την πικρή εμπειρία, της επτάχρονης δικτατορίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατ��α, συνέβαλαν αποφασιστικά στη θέσπιση ενός δημοκρατικού Συντάγματος. Με ισορροπίες ως προς τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και με πρόνοια για τρία πράγματα. Να εκπροσωπείται η κοινωνία, να κυβερνάται η χώρα και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην «ιστορική» αναφορά του για το σημερινό Σύνταγμα και τις αναθεωρήσεις του.

Όπως επίσης ανέφερε, σήμερα, μετά από την κρίση των τελευταίων ετών, «που την αφήνουμε πια πίσω μας, αλλά και μετά από όλη αυτή τη πλούσια συνταγματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, ξέρουμε πια τι πρέπει να αλλάξει. Και παίρνουμε την πρωτοβουλία της τέταρτης, απολύτως αναγκαίας, αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «ήρθε ο σωστός χρόνος να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε, τα ταχύτερο δυνατό, την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα!».

Τη συνταγματική αναθεώρηση χαρακτήρισε ως ένα λόγο παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και να μην διακοπεί η διαδικασία «που θα αφαιρούσε, αν την διέκοπταν, από τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία, το δικαίωμα στη νέα εποχή που ζούμε, να αναπτύξουν ελεύθερα τα όνειρά τους και με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου Συντάγματος».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αλλαγή του Συντάγματος ως «κορυφαία μεταρρύθμιση, το επιστέγασμα όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, αυτών που έχουν ήδη γίνει κι αυτών που προγραμματίζονται από δω και στο εξής, ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα να έχει αλλάξει εντελώς και πρόσωπο και σελίδα και δυναμική. Και να αποκτήσει νέα εθνική ορατότητα. Χωρίς την ομίχλη της αστάθειας, των κλυδωνισμών και της ακυβερνησίας».

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε στην εισήγησή του:

«Αυτό λοιπόν, είναι και ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης: Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να είναι έτοιμη η πρότασή της το αργότερο σε ένα μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top