Χ. Σταϊκούρας:«Τα αναδρομικά σε ενστόλους και δικαστικούς θα απειλούσαν τον στόχο»

Έξαλλοι οι δικαστικοί με τον υπουργό

​Στις επιθέσεις που δέχτηκε για την καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών σε ενστόλους και δικαστικούς απάντησε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στην περίπτωση πλήρους καταβολής των αναδρομικών σε ενστόλους και δικαστικούς, η δαπάνη ��ων 829 εκατ. ευρώ θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη οικονομικών στόχων για το 2014», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Θέση και πρακτική της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας γιατί αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Νωρίτερα, τα πνεύματα άναψαν τόσο στη συζήτηση για την τροπολογία για την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων και των δικαστικών, όσο και για την τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι επιδιώκει «αλά καρτ εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων» και τονίζοντας ότι: «το ζήτημα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων που τίθεται από την τροπολογία για ένστολους και δικαστικούς λειτουργούς αποκαλύπτει τη αντίληψή σας για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους ΑΝΕΛ έκανε λόγο για κοροϊδία των ενστόλων και των δικαστικών, ενώ η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ αναρωτήθηκε:

«Δίνει αναδρομικά στους ένστολους και τι λέτε στους δικαστικούς; Δεν με νοιάζει τι λέει το μισθοδικείο, εσείς δεν θα πάρετε αναδρομικά λόγω δημοσιονομικής κατάστασης»;

Έντονη ήταν και η αντίδραση των ίδιω�� των δικαστικών που με ανακοίνωσή τους υ��οστηρίζουν ότι για «αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα η Κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτρέπτως να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζοντας ευθ��ως το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Καλούν μάλιστα τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία τονίζοντας:

«Καλούμε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, η οποία είναι ευθέως αντίθετη προς το Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεχίσουν να πράττουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα και με απαρέγκλιτο στόχο την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Αντιδράσεις και για τα κόκκινα δάνεια

Αιχμηρές ήταν επίσης και οι τοποθετήσεις των βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση έχει μοναδικό κριτήριο την βιωσιμότητα των τραπεζών και επανέφερε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ να μένει ανέπαφο το 30% του εισοδήματος και από εκεί και πάνω να γίνεται η ρύθμιση των οφειλών.

«Αυτή είναι μια τροπολογία με την οποία παραδίδεται γη και ύδωρ στους τραπεζίτες», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε την τροπολογία «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top