Γλέζος για γερμανικές αποζημιώσεις: «Ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης»

Σύμμαχός του η γερμανίδα επικεφαλής της ομάδας της ευρωαριστεράς

Γλέζος για γερμανικές αποζημιώσεις: «Ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης»

Την αποκατάσταση της δικαιοσύνης ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, μαζί με την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στην ευρωβουλή, τη Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος ο γερμανικός λαός, είναι το Γ’ Ράιχ. Εμείς δεν τους ταυτίζουμε με το Γ΄Ραιχ. Ζητάμε αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Δεν θέλουμε να μας ζητάνε συγνώμη οι γερμανοί πολίτες. Και όταν ακούω επίσημους Γερμανούς να ζητούν συγνώμη, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο το κάνουν.

Εμείς δεν τους ταυτίζουμε με το Γ’ Ράιχ. Ζητάμε μόνο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης», επεσήμανε ο Μανώλης Γλέζος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό, πολιτισμικό και πολιτικό» και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εξοφλήσει τις οφειλές της προς όλα τα κράτη και «εξαιρεί την Ελλάδα».

«Μας εκδικούνται οι γερμανικές κυβερνήσεις γιατί ανατρέψαμε όλα τα σχέδια το�� Χίτλερ και συμβάλαμε ώστε η Γερμανία να μην έχει ναζιστικό καθεστώς; Για ποιο λόγο το μίσος προς της Ελλάδα;», συμπλήρωσε ο Μανώλης Γλέζος.

Στη συνέχεια, απάντησε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων «θεωρείται λήξαν».

«Η δική μου απάντηση είναι, αφού θεωρείται λήξαν, υπήρχε θέμα και έχει λήξει. Έχω ρωτήσει τον κ. Σόιμπλε πότε και πώς έληξε και δεν μου έχει απαντήσει», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γερμανίδα επικεφαλής της ευρωομάδας της αριστεράς και ευρωβουλευτής, Γκάμπι Τσίμερ παραδέχθηκε ότι «πέπλο λήθης έχει καλύψει το θέμα» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων να πιέσουν ώστε να γίνει συζήτηση που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της αδικίας.

«Η Γερμανία πρέπει να επωμισθεί την ευθύνη, αντί να την αποποιείται» τόνισε, ενώ πρότεινε να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα, με την αφορμή, την επέτειο του εορτασμού της κατάρρευσης του τείχους (9 Νοεμβρίου 1989).

«Έχει μεγάλη σημασία ως επανενωμένη Γερμανία να θυμηθούμε αυτά τα θέματα» δήλωσε επίσης η κ. Τσίμερ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top