Προκαλεί Τούρκος βουλευτής μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο

«Η δραστηριότητα στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι μονομερής»

Προκαλεί η τοποθέτηση του Tούρκου βουλευτή του AKP, Οσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος μιλώντας στην ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι η δραστηριότητα στην περιοχή της Κύπρου σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο, δεν μπορεί να είναι μονομερής.

«Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Οσμάν Ασκίν Μπακ.

Αμέσως απάντησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος είπε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία».

Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι «δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί» ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την αξιοποίησ�� των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ, «που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή».

Καταλήγοντας δε ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι «Δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουν ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Ε��ωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας και ειδικότερα για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί μια ακόμη κρίση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top