Ε. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη

​Φρεγάτα και υποβρύχιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα πλέουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας και του υποβρυχίου θα γίνει στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα αποστέλλεται στο πλαίσιο της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ στην περιοχή και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης Active Endeavour του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός, ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θαλάσσης.

«Για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και για την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τη συμμετοχή του ίδιου και του πρωθυπουργού στην συνάντηση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης και τον σχεδιασμό της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top