Απειλή Έμπολα: Τι μέτρα θωράκισης έχει λάβει η Ελλάδα

Καθησυχαστικός ο Βορίδης: Πάνω από επαρκή τα μέτρα που πήραμε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM όσον αφορά τα μέτρα θωράκισης της χώρας μας από την απειλή του ιού Έμπολα.

«Έχουμε ακολουθήσει πλήρως τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, απαριθμώντας τα τρία βήματα που έχουν γίνει: «Το πρώτο είναι ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες πρέπει να ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν. Επομένως εμείς εκδίδουμε πλέον οδηγίες που αν υπάρχουν ταξιδιώτες τις παίρνουν και ξέρουν πως να φυλαχτούν και τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Το δεύτερο είναι ότι όσον αφορά ανθρώπους που έρχονται από αυτές τις χώρες, έχουμε οδηγίες για τον τρόπο του χειρισμού τους από πλευράς υγειονομικού προσωπικού, αλλά και προσωπικού που βρίσκεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Επομένως το προσωπικό είναι ενημερωμένο σχετικά και ξέρει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Το τρίτο, έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς και έχουμε ορίσει και σημείο αναφοράς, σαν νοσοκομείο, στο οποίο γίνεται ο χειρισμός των υπόπτων κρουσμάτων. Το λέω ότι ο ορισμός του εργαστηρίου αναφοράς γίνεται γιατί απαιτεί υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας και είναι ένα συγκεκριμένο εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη που εκπληρώνει αυτές τις προδιαγραφές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει πάρει και έξτρα μέτρα θωράκισης: «Εχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα. Σε πτήσεις οι οποίες έρχονται από μέρη που έχουν ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις περιοχές –γιατί εμείς απευθείας πτήσεις δεν έχουμε με τα τρία αφρικανικά κράτη- ετοιμάζουμε και θα διανέμουμε μία κάρτα για τους επιβάτες στους οποίους θα ζητάμε να μας δηλώσουν τον τόπο προέλευσής τους, από που ξεκίνησε το ταξίδι τους, όχι απλώς την ανταπόκριση, και κατά πόσο έχουν συμπτώματα ή αισθάνονται ότι έχουν κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως θα τους τοποθετούσαν στην κατηγορία του ύποπτου κρούσματος προκε��μένου εν συνεχεία να γίνει ο υγειονομικός χειρισμός».

Τέλος, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε και την πρόσληψη 30 υγειονομικών για να τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου της χώρας (λιμάνια και αεροδρόμια) αλλά και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, διότι όπως εξηγεί «έχουμε κι ένα πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και επομένως θα πρέπει να γίνεται υγειονομικός χειρισμός και των μεταναστών που δεν εισέρχονται από κανονικές πύλες εισόδου».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top