Την λύση που θέλει η Λαγκάρντ για την Ελλάδα αποκαλύπτ��ι το Star

Πως θα λειτουργεί ο προληπτικός μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ

Την λύση που θέλει η Λαγκάρντ για την Ελλάδα αποκαλύπτει το Star

Το μηχανισμό προληπτικής στήριξης που θέλει η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα αποκαλύπτει το Star. Πρόκειται για μια ανοικτή γραμμή πίστωσης που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα μόνο αν αποτύχει να εξασφαλίσει κεφάλαια από τις αγορές. Βασική προϋπόθεση για την παραμονή στο μηχανισμό είναι να επιμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία, βάσει ενός προγράμματος το οποίο θα συμφωνήσει με τους εταίρους της.

Λέγεται Precautionary and Liquidity Line, δηλαδή Προληπτική Γραμμή Ρευστότητας και είναι ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημιουργήθηκε το 2013.

Σύμφωνα με έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο μηχανισμός στοχεύει στο να καλύψει ανάγκες ρευστότητας χωρών που έχουν υγιή οικονομικά μεγέθη, αλλά σε κάποιο βαθμό είναι ακόμη ευάλωτες σε κινδύνους.

Ο μηχανισμός είναι ένας ανοικτός λογαριασμός στο οποίο θα βρίσκεται κατατεθειμένο ένα ποσό που θα είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα εφόσον το χρειαστεί για να αποπληρώσει ομόλογα.

Η συμμετοχή στο μηχανισμό μπορεί να είναι εξάμηνη, ετήσια ή διετής και ένα από τα τρία βασικά κριτήρια για την ένταξη σε αυτόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα δεσμευμένη για μεταρρυθμίσεις που θα εξαλείψουν και τις τελευταίες αδυναμίες της οικονομίας της.

Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα συμφωνηθεί με το Ταμείο και ο έλεγχος για την εφαρμογή του θα γίνεται με εξαμηνιαίες εκθέσεις, χωρίς όμως κατ΄ ανάγκη με την επιβολή προαπαιτούμενων μέτρων, όπως γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το μνημόνιο.

Και μια πρόβλεψη με μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η συμμετοχή στο μηχανισμό προϋποθέτει ότι το χρέος θα είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, δηλαδή θα έχει προηγηθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Χρήση του ίδιου μηχανισμού έχουν ήδη κάνει κάνει δυο χώρες: Τα Σκόπια και το Μαρόκο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top