Βενιζέλος: «εθελοντική η αποστολή πυρομαχικών κατά των τζιχαντιστών»

Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου αποφασίστηκε στη Νέα Υόρκη

Βενιζέλος: «εθελοντική η αποστολή πυρομαχικών κατά των τζιχαντιστών»

Το ότι δεν έχει ζητηθεί τίποτε άλλο από την Ελλάδα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, στην οποία αποφασίστηκε να γίνει Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών.

«Δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα άλλο», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για την συμμετοχή της χώρας μας στο διεθνές μέτωπο κατά των τζιχαντιστών και τόνισε πως η συμμετοχή μας αυτή είναι εθελοντική. Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να έχει διεθνή αξιοπιστία, πρόσθεσε: «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σε συνεργασία βεβαίως με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, γιατί αυτό είναι κάτι που μπορούσε εύκολα να γίνει. Αυτό μας εισηγήθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κρίναμε με τον πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων».

Κατά την συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η τριμερής συνεργασία αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα: θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και κυρίως θέματα που αφορούν τις τρέχουσες κρίσεις. Και γι' αυτό αποφασίσαμε, πολύ σύντομα, να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια Σύνοδο Κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά, του, ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την χαρά του που οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αποφασίσει πρακτικούς τρόπους για να δουλέψουν μαζί, ώστε να συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε: «δεσμευόμαστε σε αυτή τη σχέση και στην εδραίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top