Αποκάλυψη 13 χρόνια μετά: «Σλαβική Μακεδονία» ήθελε για συμβιβασμό ο Γκλιγκόροφ

Θα ονομάζονταν «Σλαβομακεδόνες» οι Σκοπιανοί και η γλώσσα τους «σλαβομακεδονικά»

Αποκάλυψη 13 χρόνια μετά: «Σλαβική Μακεδονία» ήθελε για συμβιβασμό ο Γκλιγκόροφ

Τον όρο «Σλαβική Μακεδονία» προωθούσε ο Κίρο Γκλιγκόροφ για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με άρθρο του πρώην προέδρου της Σκοπιανής βουλής Στόγιαν Άντοφ στο Focus των Σκοπίων, ο πρώτος πρόεδρος της γειτονικής χώρας του είχε ζητήσει να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Σκοπίων για αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Σλαβικής Μακεδονίας».

«Μου ζήτησε να συγκαλέσω εκτάκτως τη Βουλή ώστε να προχωρήσουν οι ��παραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα και να μετονομαστεί η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε “Δημοκρατία της Σλαβικής Μακεδονίας”» αναφέρει ο Άντοφ στο σκοπιανό περιοδικό. Όσο για την ταυτότητα και τη γλώσσα; Οι Σκοπιανοί θα ονομάζονταν «Σλαβομακεδόνες» και η γλώσσα τους «σλαβομακεδονική».
dimosievma-skopiano-glikogorf.jpg

«Του εξήγησα πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια λύση, αφού δεν διέθετε την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή» πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος είχε επισημάνει στον Γκλιγκόροφ ότι το «σλαβική» δεν χαρακτήριζε όλους τους πολίτες της χώρας καθώς υπάρχει και αλβανική μειονότητα κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος εξέφραζε ανοικτά τη σλαβική καταγωγή της πλειοψηφία των κατοίκων των Σκοπίων είχε δηλώσει το 1992 στα Τίρανα: «Εμείς είμαστε σλάβοι, δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top