Παπούλιας για την επέτειο της Μεταπολίτευσης: να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία

Επίθεση στη Χρυσή Αυγή και αιχμές για κυβέρνηση-αντιπολίτευση!

Παπούλιας για την επέτειο της Μεταπολίτευσης:  να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία

Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη χώρα ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 40η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στο οποίο καταρχάς αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας.

«Καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προσθέτει ότι «το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο που παραμένει διχοτομημένη μετά από σαράντα χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης».

Ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας, γεγονός που χαρακτηρίζει ως «τη δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας».

Αίσθηση προκαλεί το γεγοινός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατυπώνει αιχμές προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου κάνοντας λόγο για βάναυσο τραυματισμό «της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας», ενώ ειδικά για τη Χρυσή Αυγή είναι σφοδρά επικριτικός.

«Απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό. Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας ��ιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας απαντά και στην κριτική που δέχθηκε ο ίδιος για τις υπογραφές που έβαλε σε νομοθετήματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. «Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και «να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού - στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών».

Καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: «Η πατρίδα μας πέρασε από τα σαράντα κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top