Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα

Ποιες είναι οι σκέψεις για μισθολόγιο, μπόνους, αξιολόγηση

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο Δημόσιο της μεταμνημονιακής εποχής, θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, κατά την πρώτη, μετά τις ευρωεκλογές, επίσκεψή της στην Αθήνα, στα μέσα Ιουλίου. Κομβικό σημείο των συνομιλιών θα είναι το νέο μισθολόγιο που θα προβλέπει και μπόνους παραγωγικότητας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού από το 2015, τις οποίες προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θεσμοθέτηση ενιαίου μισθολογίου, σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας και καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού κ��νητικότητας.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Star, ως κίνητρο για την επίτευξη στόχων προβλέπεται η θέσπιση μπόνους.

Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πληρώνονται βάσει των προσόντων τους, της θέσης ευθύνης και της απόδοσής τους.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η καταβολή εφάπαξ πριμ παραγωγικότητας για όσους επιτυγχάνουν το 90% των στόχων που έχουν τεθεί. Το μπόνους θα μπορεί να φτάνει σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις -που θα αφορά διευθυντές ή προϊσταμένους- μέχρι και την καταβολή ενός επιπλέον μισθού. Ήδη έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική επιτροπή για τον εξορθολογισμό του νέου μισθολογί��υ στο Δημόσιο.

Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της τον Οκτώβριο, προκειμένου η εφαρμογή του νέου συστήματος να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2015. Αρα τα πρώτα μπόνους θα δοθούν το 2016.

Η τρόϊκα πάντως δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για αύξηση, της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο που σήμερα φτάνει συνολικά τα 15,79 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κι έχει μειωθεί κατά 31% από το 2009.

Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι από πού θα εξασφαλιστούν τα επιπλέον ποσά για τα πριμ παραγωγικότητας:

-Θα υπάρξει κάποια οριακή αύξηση των συνολικών πόρων, μετά από διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς;

-Θα εξασφαλιστεί το επιπλέον ποσό από πιθανές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων από συνταξιοδοτήσεις, λόγους υγείας, κλείσιμο φορέων ή απολύσεις επιόρκων;

-Θα υπάρξουν αντίστοιχα μισθολογικές μειώσεις υπαλλήλων με χαμηλή παραγωγικότητα ή και επιβολή προστίμων;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει μείωση σε μισθούς.

Το σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο με βάση την υποχρεωτική ποσόστωση 25% άριστοι και 15% χαμηλής παραγωγικότητας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του χρόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top