Πως βλέπει ο Γερμανικός Τύπος το μετεκλογικό τοπίο της Ελλάδας;

ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή στο επίκεντρο

Πως βλέπει ο Γερμανικός Τύπος το μετεκλογικό τοπίο της Ελλάδας;

​«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να φύγει η κυβέρνηση» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία σκιαγραφείται το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Η Κριστιάνε Σλέτσερ μεταδίδει ότι η διαφορά των σχεδόν τεσσάρων μονάδων σε συνδυασμό με την εκλογή Δούρου (για την οποία γράφει ότι «δεν εμφανίζεται λιγότερο επιθετική από τον Τσίπρα) στην περιφέρεια φαίνεται πως «αρκούν στον Τσίπρα για να ζητήσει νέες εκλογές».

Όπως σημειώνει ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεσμευόμενος να διορθώσει το ταχύτερο δυνατό τις κοινωνικές αδικίες. Επικαλούμενη τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στην πρόθεση Σαμαρά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό «προκειμένου να δείξει αποτελεσματικότητα και να δώσει περισσότερο χώρο στο ΠΑΣΟΚ». Παρότι, όπως επισημαίνει «ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση του ηττημένου», «η μετεκλογική ανασφάλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγαλύτερη απ’ όσο θέλουν να παραδεχτούν ο Σαμαράς και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ», όχι μόνο λόγω της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των αποτελεσμάτων της Χρυσής Αυγής που «εδραιώνεται ως τρίτη δύναμη αν και η ηγεσία της βρίσκεται στη φυλακή».

«Ψηφίστε Τσίπρα, βασανίστε τη Μέρκελ», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Ζαχαρία Ζαχαράκη στην ιστοσελίδα της Zeit. «Στο Βορρά ψήφισαν δεξιά, σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αριστερά: η νότια Ευρώπη επαφίεται στον Αλέξη Τσίπρα, που θα μπορούσε να αντιστρέψει τις πολιτικές λιτότητας». Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και την ενίσχυση των ποσοστών της, ο Ζαχαράκης υποστηρίζει ότι αυτή δεν οφείλεται στην εχθρική στάση των πολιτών απέναντι στην Ε.Ε., αλλά στο μεταναστευτικό και στους φόβους μερίδας ψηφοφόρων ότι οι αλλοδαποί θα τους πάρουν τις δουλειές…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το αντίστοιχο ρεπορτάζ της Handelsblatt με θέμα τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο Tagesspiegel δίνει έμφαση στις εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η Αριστερά κερδίζει τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και ζητά κοινοβουλευτικές εκλογές» καθώς και αυτό της Tageszeitung («Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τώρα πολλά περισσότερα»).

Κατερίνα Αλεξανδρίδη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top