Πως μείναμε στο ευρώ: Το παρασκήνιο των Καννών και οι κρυφοί διάλογοι

Το «κάποτε θα ��ε ευγνωμονείς» του Βενιζέλου στον Παπανδρέου

Η συνάντηση των Καννών, δυόμισι χρόνια μετά, ταράζει ακόμη την Ευρώπη και συγκλονίζει την Ελλάδα καθώς ήταν η κατάληξη του αδιεξόδου στο οποίο είχε εγκλωβιστεί επί 6 μήνες η πολιτική ζωή στην Ελλάδα.

Τα όσα διαδραματίστηκαν βλέπουν το φως σταδιακά, μέσα από ένα δύσκολο παζλ αποκαλύψεων και διαψεύσεων, καθώς οι πρωταγωνιστές δεν έχουν μιλήσει επίσημα.

Στις αρχές του Ιουνίου του 2011, σχεδόν έναν χρόνο μετά το πρώτο Μνημόνιο, κρίσιμα γεγονότα διαδραματίζονταν μέσα στη Βουλή αλλά και στην πλατεία Συντάγματος. Εντός του Κοινοβουλίου η κατάσταση έβραζε: είχαν ήδη καταψηφιστεί αρκετά μέτρα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τον κύκλο επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου) είχαν διαγραφεί ή παραιτηθεί από τις έδρες τους.

«Το κάνω για την πατρίδα»

Ο τότε πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι απαιτούνται ευρείες πλειοψηφίες, κάνει την πρώτη προσπάθεια κυβερνητικής συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά. «Το κάνω για την πατρίδα» λέγεται ότι είπε δακρυσμένος στους εμβρόντητους συνεργάτες του.

Αν και ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό, η προσπάθεια δεν ευδοκιμεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κάνει ανασχηματισμό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών. «Μου ζήτησε το χέρι μου» απαντούσε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε όσους τον ρωτούσαν τι είχαν συζητήσει σε συνάντησή τους.

Σόιμπλε: Φύγετε από το ευρώ!

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011, με το διεθνές σκηνικό να παραμέ��ει επικίνδυνα ρευστό, Σόιμπλε και Βενιζέλος, είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν την προηγούμενη του άτυπου Eurogroup της πολωνικής προεδρίας, για να δουν πού θα πάει το πράγμα. Η συνάντηση έγινε στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε φροντίσει να προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά πως η ατμόσφαιρα είναι «δηλητηριασμένη». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν χάνει χρόνο και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα: Η Ελλάδα θα τα βγάλει περα με ένα δεύτερο πρόγραμμα ή είναι καλύτερα να οργανωθεί η «φιλική» έξοδος της χώρας από το ευρώ; Όπως αποκαλύπτεται ,οι Γερμανοί είχαν επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα εκτάκτων συνθηκών που ��ροέβλεπε την ανάληψη 100 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ.

Ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ και εξηγεί γιατί το δεύτερο πρόγραμμα μπορεί να πετύχει, αν και η γερμανική πλευρά παραμένει επιφυλακτική. Ο ίδιος, καλεί τον Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και του ζητά να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η απόφαση για το κούρεμα

Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η οποία αποφασίζει ύστερα από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις, το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, τη σημαντική βελτίωση των όρων δανεισμού και το κούρεμα του δημοσίου χρέους που κατέχει �� δημόσιος τομέας κατά 50%.

Η Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ήταν η μέρα της κρίσης για τον κ. Παπανδρέου. Στην Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή εξαγγέλει το δημοψήφισμα.

Η πρόσκλήση για Κάννες

Ακολουθεί η πρόσκληση Παπανδρέου-Βενιζέλου για τις Κάννες με πρωτοβουλία Μέρκελ και Σαρκοζί στις 2 Νοεμβρίου. «Τα πράγματα είναι ζόρικα. Θα βρείτε πολύ εχθρικό περιβάλλον στις Κάννες» προειδοποιούσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Από τη μια πλευρά του τραπεζιού βρίσκονταν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ και από την άλλη η ελληνική αντιπροσωπεία. Σε έντονο ύφος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, έθεσε χωρίς περιστροφές το θέμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του «ευτελισμένο και προσβεβλημένο». Η Μέρκελ συμφωνούσε μαζί του, ωστόσο χρησιμοποιούσε πιο ήπιες εκφράσεις.

Στις 3 ώρες που κράτησε η συνεδρίαση, οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν έχουν στρέψει το κεφάλι τους προς τους κ. Σαχινίδη και Ζανιά. Όταν τους αντικρίζουν, βλέπουν δύο σοκαρισμένα πρόσωπα: ο Ζανιάς έβγαλε έκζεμα στο μάγουλό του και ο κ. Σαχινίδης με λαρισαίικη θυμοσοφία ψέλλισε αποσβολωμένος «φάγαμε βοϊδ***τσα»!

Η ανακοίνωση Παπανδρέου

Στο αεροπλάνο της επιστροφής ο κ. Βενιζέλος προτείνει στον κ. Παπανδρέου να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για να συγκληθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η πρόταση δεν απ��ρρίπτεται αλλά ούτε εφαρμόζεται.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει στον Γιώργο Παπανδρέου πως ως υπουργός Οικον��μικών πρέπει να κάνει δήλωση για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και την αποφυγή πανικού. Ο πρωθυπουργός δείχνει να δυσφορεί αλλά δε λέει τίποτα.

«Μια μέρα θα με ευγνωμονείς»

Μετά και το e-mail της κόρης του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφασίζει να κάνει τη δήλωση για τη θέση της Ελλάδας εντός του ευρώ «που αποτελεί κεκτημένο που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», η οποία θεωρήθηκε η ταφόπλακα του δημοψηφίσματος.

Αυτό προκαλεί την έκρηξη του Γιώργου Παπα��δρέου. «Με άδειασες» είπε τον υπουργό του όταν τον πήρε τηλέφωνο. «Μια μέρα θα με ευγνωμονείς» ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top