Α.Σαμαράς: Προτεραιότητα μας η ανάπτυξη και η απασχόληση

«Θα κερδίσουμε τις ευρωκλογές» - «Εθνικές εκλογές το 2016»

«Η χώρα μου πόνεσε, είναι ακόμη τραυματισμένη, πονάει ακόμη η Ελλάδα. Έχασε βιοτικό επίπεδο Στέκεται όμως στα πόδια της και βρίσκεται στην προεδρία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο με τους Μάρτιν Σούλτς και Μανουέλ Μπαρόζο .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, τονίζοντας πως «η χώρα μας ξεπερνά την κρίση». «Έχουμε πολλά να κάνουμε. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως «πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση».

Ο κ .Σαμαράς τόνισε πως η ελληνική προεδρία θα δώσει έμφαση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι -όπως είπε- η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικ��νομίας, και στις επενδύσεις στις υποδομές (ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό) που συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας .

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τα ζητηματα της κινητικότητας της μετανάστευσης και των συνόρων αποτελούν επίσης προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

«Ας κοιτάξουμε να ξεριζώσουμε την μαφία που οδηγεί ανθρώπους σε πνιγμό. Μια μαφία που στοιβάζει σαν ζώα τους ανθρώπους βγάζοντας εκατομμύρια δολάρια. Πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτούς τους εγκληματίες » είπε χαρακτηριστικά ο κΣαμαράς αναφερόμενος στην λαθρομετανάστευση.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ��αλάσσιες πολιτικές, ο πρωθυπουργός μίλησε για επαναπροσδιορισμό πολιτικών από την πλευρά της ανάπτυξης και της ασφάλειας. «Κυρίαρχη προτεραιότητα για εμάς η δημοκρατική νομιμοποίηση και η λογοδοσία της Ένωσης» τόνισε ο κ.Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει και σχετική συνάντηση για αυτό το θέμα στην Αθήνα στο τέλος Ιανουάριου.

«Μέσα από την κρίση, η Ευρώπη πέτυχε αυτό που πολύ θεωρούσαν ανέφικτο να μείνει ενωμένη να δει κατάματα τις αδυναμίες και να αρχίσει να τις θεραπεύει και να τις ξεπερνά» είπε ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας πως στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η πορεία αυτή να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

"Δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλα θα περατωθεί"

Ο κ.Σαμαράς χαρακτήρισε «δύσκολη» την διαπραγμάτευση με την τρόικα, υπενθυμίζοντας ξανά τα λάθη με τους πολλαπλασιαστές στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα περατωθεί και αυτή η διαπραγμάτευση.

"Θα συζητήσουμε την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στην τρόικα"

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει το ΔΝΤ στην τρόικα έκανε λόγο για μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Το αν θα υπάρχει το ΔΝΤ ως εταίρος στο θέμα των δανειστών απαιτεί μια μεγάλη συζήτηση, η οποία ίσως έχει αρχίσει ή ίσως πρέπει να αρχίσει. Είναι ένα θέμα που θα το δει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι είναι σημαντικό το θέμα της διαφάνειας και έκανε λόγο για «δημόσια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο» για το θέμα. «Το ΔΝΤ είναι παρών και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και πρόσθεσε: «Η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κάτι το κακό, το αποφασιστικό είναι το τι ακριβώς κάνει». Ο ίδιος, συμπλήρωσε με νόημα πως «δεν μπορεί κανείς να δει επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο με περικοπές στον προϋπολογισμό» .

"Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές "

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αν αυτό οδηγήσει και σε εθνικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα αλλά πρώτο. Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, πιστεύω ότι αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θέλουν την Ευρώπη αλλά σημείωσε ότι το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουν: «Πιστεύω ότι η ανάκαμψη είναι μπροστά μας. Οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κρίση και το δυσκολότερο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω μας. Δεν θέλουν έξοδο από την ευρωζώνη και η αντιπολίτευση δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον».

"Εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016"

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι εθνικές εκλογές το 2016 και πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Μάλιστα, τόνισε πως όποιος προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου, θα πρέπει «να αναλάβει και τις ευθύνες του».

Ο Μάρτιν Σουλτς, λαμβάνοντας εν συνεχεία τον λόγο, σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς στηρίζει την υποψηφιότητα του και κάλεσε να μην συνδέονται οι ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές: «Οι Έλληνες δεν ψηφίζουν ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε τον κ. Βενιζέλο αλλά για τον πρόεδρο της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές. Το θέμα είναι οι ευρωεκλογές και δεν πρέπει να τις θεωρούμε ως ένα ενδιάμεσο στάδιο στις εθνικές εκλογές».

"Δεν έχουμε δεχτεί πιέσεις από κανέναν για τις αποκρατικοιήσεις"

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πιέσεις από κανέναν»: «Δεν έχω δεχθεί καμία πίεση ούτε εγώ ως πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Οικονομικών για την εξέλιξη του στόχου που έχουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οφείλω να επισημάνω βέβαια ότι εμείς από τότε που ήμαστε αντιπολίτευση είχαμε προτείνει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Κάναμε αργή εκκίνηση αλλά ο λόγος είναι ότι κανείς δεν πίστεψε στο πρόγραμμα εξαρχής».

ΒΙΝΤΕΟ ΔΤ - ΝΕΡΙΤ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top