Σαμαράς στην Ευρωβουλή: Η Ελλάδα δοκιμάστηκε όσο κανείς, αλλά άντεξε και προχωρά στην ανάκαμψη

Τι είπε για το σφάλμα με τον πολλαπλασιαστή και την Ευρώπη

​Πρώτη δημοσίευση:09:57

"Η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, λόγω κατασκευαστικών αδυναμιών του ίδιου του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, λόγω σφαλμάτων που έγιναν στην χάραξη του πρώτου προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως το σφάλμα με τον πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε την επίπτωση του πρώτου προγράμματος στην ύφεση που μετά ακολούθησε και αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερη. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει, ξεπερνά τα προβλήματα της και μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης" είπε ο κ.Σαμαράς το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και ενημέρωνει σχετικά με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της προεδρίας της Ε.Ε..

"Αποτυχία", πρόσθεσε, "δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι και άμα όταν πέσεις ξανασηκωθείς με πείσμα και με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία".

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ.Σαμαράς, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης περήφανος που η πατρίδα του με "αφάνταστες θυσίες του λαού είναι και πάλι στα πόδια της»"και ευχήθηκε "το δράμα αυτό να μ��ν το ξαναπεράσει άλλη χώρα".
"Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, να κάνουμε ακόμη πολλά", συνέχισε, τονίζοντας πάντως πως η χώρα κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και προσπαθεί να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να απαλλαγεί από κάθε ανάγκη στήριξης.
Ο κ. Σαμαράς έκανε μία αναδρομή στον χρόνο για να θυμίσει στους ευρωβουλευτές ότι πριν από 1,5 έτος "η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής, πολλοί καταστροφολογούσαν ενώ μερικοί θεωρούσαν βέβαιο ότι θα έβγαινε από το Ευρώ". "Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες", τόνισε, "πριν 1,5 χρόνο ήμασταν ο αδύναμος κρίκος της Ένωσης σήμερα αναλαμβάνουμε την προεδρία".

Ικανοποίηση για την αύξηση της επιρροής του Ευρωκοινοβουλίου

"Η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάστηκε η συνοχή της, δοκιμάστηκε η αντοχή της, δοκιμάστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα, αυτό του ευρώ και φάνηκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα", τόνισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως η κρίση αρχίζει και ξεπερνιέται επειδή η Ευρώπη "άρχισε να ξεπερνά τις αδυναμίες της, είδε τα σφάλματα της και άρχισε να τα διορθώνει".

"Η κρίση έχει δείξει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, εκφράζοντας ανοιχτά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυξήθηκε η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Το Ευρωκοινοβουλιο πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να ελέγχει τις αποφάσεις του Συμβουλίου και να προβάλλει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του πολίτη", συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα Σαμαρά στο Στρασβούργο

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, του κ. Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αύριο Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Διάσκεψη για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστή�� Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Δείτε ένα απόσπασμα από την εκπομπή του STAR Live U

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top