Σε καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία: Μόνιμο σύστημα «αλά Ιρλανδία» από το 2015

Κοντά σε συμφωνία με τρόικα, νέα συνάντηση της επόμενες ημέρες

Σε καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία: Μόνιμο σύστημα «αλά Ιρλανδία» από το 2015

Για καλό και εποικοδομητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις και για μετακίνηση της τρόικας στις ελληνικές θέσεις κάνουν λόγο πηγές του κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα και Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωνε με νόημα ότι «υπάρχει μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξει προσωρινό καθεστώς ενός έτους (η τρόικα επιμένει στους 6 μήνες επί του παρόντος) βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία με διατήρηση του νόμου Κατσέλη και του πλαισίου για τους ενήμερους δανειολήπτες και από το 2015 θα διαμορφωθεί ένα μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης των υποχρεωμένων νοικοκυριών στο μοντέλο της Ιρλανδίας.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα βασίζεται στην εξωδικαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανοικτά μένουν τα θέματα του νέου φόρου ακινήτων και των ΕΑΣ.

Όσον αφορά τον Ενιαίο φόρο, το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει και επιπλέον φορολογικές διατάξεις, με την τρόικα να επιμένει ότι το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος κατά 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά, πάντως, κάνει λόγο για κενό 200 εκ. ευρώ που μπορεί να καλυφθεί από τις περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης και προτείνει τη διατήρηση δύο εργοστασίων και μείωση των υπαλλήλων πάνω από 50% με εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου και -ίσως- απολύσεων. Ωστόσο, η τρόικα απορρίπτει τη συζήτηση για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση. Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τις εκτιμήσεις για την επίπτωση του μέτρου, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη το αν θα διατηρηθεί ή όχι στο 13%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top