Ζήσε Μάη μου: Υπό επιτήρηση η Ελλάδα μέχρι να φθάσει στο 75% το χρέος!

Ρεν: «Το καλοκαίρι του 2014 η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους»

Ορθάνοικτο παράθυρο για να συνεχίσει υπό επιτήρηση η Ελλάδα και μετά το Μνημόνιο άφησε ο Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι «μέχρι να επιτευχθεί το 75%, η επιτήρηση θα συνεχίζεται».

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» κάθε χώρας μετά το Μνημόνιο αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι εφ’ όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται. Πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί».

Olli-Rehn.jpg
Ο Όλι Ρεν εξηγεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα αξιολογηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ προσθέτει ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους «θα περιμένει λίγο ακόμα» και θα τεθεί επί τάπητος αφού η Eurostat διαπιστώσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος: «Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ακόμα και τώρα, την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top