Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο Σαμαράς με τη στάση της Ε.Ε.

Ασφυκτικές πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό και δυσφορία της Αθήνας

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο Αν��ώνης Σαμαράς τόσο από την στάση της τρόικας όσο και από τις αμφίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που δημιουργούν σύγχυση και ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης χρονιάς. Μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Σαντεά στην Βρυξέλλες τόνισε την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους όσο πλησιάζει η στιγμή που θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Χθες στο Eurogroup και σήμερα στο Ecofin μετέθεσαν τις αποφάσεις για το τέλος του χρόνου. Η Ελλάδα εκτιμά πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ενώ η τρόικα διαφ��νεί .

Ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε επίθεση στην τρόικα και τους εταίρους μετά τη συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια, για δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που προκαλούν σύγχυση «Είναι ένα δημοσιονομικό θαύμα. Δεν μπορούμε να τρώμε της σάρκες της οικονομίας» διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό; Πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014; Τα Eurogroup που συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο δεν έδωσε απάντηση. Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η όποια απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του έτους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση. Ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουμε την πορεία του προγράμματος στο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, περιλαμβανομένου του όποιου χρηματοδοτικού κενού στο τέλος του προγράμματος» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά” δήλωσε από τη μεριά του ο Όλι Ρεν, o οποίος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη! Είναι πρόκληση να αναλύσεις τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά ζητήματα της Ελλάδας, όπως και τα ζητήματα χρέους. Και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ποιότητα παρά την ταχύτητα. Εξάλλου, η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας επισήμανε: «Για εμάς ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει δημοσιονομικό κενό. Όλοι το παραδέχονται κι αυτό είπε ο Όλι Ρεν μέσα στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκμηδενίσει τόσο το πρωτογενές της έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

Οι ευρωπαίοι εταίροι θέτουν θέμα για μέτρα 2 δις το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας είπε στους ομόλογους του ότι τα στοιχεία που επικαλούνται είναι λάθος. Οι εκτιμήσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι θα πιάσουμε πλήρως στους στόχους και δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Αυτό που αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι είναι ότι αφού η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κυκλικά διορ��ωμένο έλλειμμα δεν θα χρειαστούν μέτρα μέσα στο 2014.

Την ίδια ώρα εκτίμησε πως το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα 2 χρόνια ανέρχεται στα 10,8 δισ. και στα 5 δισ. για το β΄ εξάμηνο του 2014.

«Το χρηματοδοτικό κενό (για το δεύτερο μισό του 2014) είναι περίπου 5-6 δισ. ευρώ. Εξαρτάται από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν μπορώ να είμαι πιο ακριβής. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και αποκλείεται να γίνει αυτό με μετακύλιση ομολόγων ή με παρόμοιο τρόπο που θα οδηγεί σε νομισματική χρηματοδότηση, αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για ολόκληρο το Ευρωσύστημα» ανέφερε ο Γκ. Άσμουσεν από την ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα προαπαιτούμενα για τη δόση θα ολοκληρωθούν σύντομα. Ενώ όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό εξετάζεται η ανακύκλωση ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ή άλλα ισοδύναμα μέτρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top