Βενιζέλος: εργαστήριο στο οποίο δοκιμάστηκε η αντοχή του ευ��ώ έγινε η Ελλάδα

«Όταν λέμε όχι σε νέα μέτρα το εννοούμε» διαβεβαίωσε

«Εργαστήριο» στο οποίο δοκιμάστηκε η αντοχή του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και στο οποίο δοκιμάζεται επίσης η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο κ Βενιζέλος υποστήριξε ότι η ελληνική προεδρία θα συμπέσει με την αρχή της εξόδου από την κρίση έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, με την Ελλάδα να παρουσιάζει ήδη διαρθρωτικό πλεόνασμα.

«Η Ελλάδα βρέθηκε συχνά υπό την πίεση του συσχετισμού δυνάμεων, σε μια συγκυρί�� που ήταν πάντα απειλητική, με το ΔΝΤ εγκατεστημένο στην καρδιά της Ευρωζώνης και την τρόικα να διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, ενδεικτικό της υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Χαρακτήρισε ακόμα τις προϋποθέσεις της αλληλεγγύης «πολύ σκληρές», ενώ το σχέδιο Α’ που προκρίθηκε το χαρακτήρισε «οδυνηρό και άνισο»!

Σε μία αιχμή του προς τη Γερμανία και την κοινή γνώμη της συγκεκριμένης χώρας, ο κ. Βενιζέλος ανάφερε ότι παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν «ο γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τίποτα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα «το εννοεί απολύτως, διότι κανείς δεν αντέχει πλέον επιπρόσθετα μέτρα», ενώ τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και κατά της αμφιθυμίας. «Η ανακύκλωση της αβεβαιότητας υπήρξε ο χειρότερος πολλαπλασιαστής στην ελληνική κρίση» επισήμανε.

«Στην ελληνική προεδρία, συνέχισε, θα πρέπει να διατυπωθεί μια νέα αφήγηση για τ��ν Ευρώπη, θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στα βασικά, να μιλήσουμε για πολυφωνία, ανεκτικότητα, να ορθώσουμε τις αντιστάσεις μας στις ρατσιστικές αντιλήψεις, διότι, όπως πίσω από τον ευρωσκεπτικιστή δεν μπορεί να κρυφτεί ένας δολοφόνος, έτσι και πίσω από την κρίση δεν μπορεί να κρυφτεί η βία».

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη «μονομέτωπου αγώνα κατά του νεοναζισμού» προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο η αντίσταση στον ναζισμό και το μνημόνιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top