Για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη μίλησε ο Ερντογάν

Περιμένει «αμοιβαία» χειρονομία για τη Σχολή της Χάλκης

Σε «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη Θράκη από την «τουρκική κοινότητα»!

«Εν αναμονή της εξαγγελίας της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση, αλλά, τελικά, η εξαγγελία των μέτρων άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης» αναγνώρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι ο μουφτής που σήμερα διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να εκλέγεται από τη «μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι αυτό προβ��έπεται στις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Εμείς δεν διορίζουμε τον Έλληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της τουρκικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;» ρώτησε Ερντογάν.

Μίλησε επίσης για δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν στην Αθήνα. «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή» υποστήριξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top