Βενιζέλος: κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας οι ΑΟΖ

Συμφωνία με την Ιταλία για «μεσογειακό έτος» στην Ε.Ε.

Βενιζέλος: κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας οι ΑΟΖ

Κεντρική προτεραιότητας της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, θα αποτελέσουν οι θαλάσσιες ζώνες, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση την στο υπουργείο Εξωτερικών, του βιβλίου τού πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη με τίτλο «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την ιταλική κυβέρνηση, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ αμέσως μετά την Ελλάδα, να αποτελέσει η επόμενη χρονιά «μεσογειακό έτος» και να δοθεί έμφαση στις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές.

«Το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων 40ετών είναι η έναρξη πραγματικών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και η ψήφιση του νόμου 4001/2011, με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα απώτερα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υποκείμενα βέβαια σε τελική συμφωνία με τους γείτονες» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας ανέφερε ότι ο μονομερής προσδιορισμός ΑΟΖ δεν προβλέπεται από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση μετακίνησης της πολιτικής στη διαπραγμάτευση για την ΑΟΖ, ενώ υποστήριξε ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι Ευαγγέλιο για μας, μια μικρή χώρα και μάλιστα όχι να το δείχνουμε, αλλά να το τηρούμε πραγματικά». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top