Συνταγματολόγοι απαντούν σε όλα τα καυτά ερωτήματα για τη Χρυσή Αυγή

Νόμιμη η σύλληψη Μιχαλολιάκου; - Τι γίνεται με το βουλ. αξίωμα - Θα έχουμε εκλογές;

Συνταγματολόγοι απαντούν σε όλα τα καυτά ερωτήματα για τη Χρυσή Αυγή

Σε όλα τα καυτά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής απαντούν οι καθηγητές συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης και Κώστας Χρυσόγονος στο STAR.

Νόμιμη η σύλληψη Μιχαλολιάκου;

«Ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί η εισαγγελία δημιουργούν σε εμένα κάποια ερωτηματικά, αν και δεν έχω ερωτηματικά για την εγκληματική τους δράση. Η σύλληψη αρχηγού κόμματος χωρίς να έχει ζητηθεί η άδεια της Βουλής είναι πρωτοφανής. Βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» εκτίμησε ο κ. Χρυσόγονος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το άρθρο 62 του Συντάγματος απαιτεί άδεια της Βουλής για να διωχθεί και πολύ περισσότερο να συλληφθεί βουλευτής, με την επισήμανση ότι «εξαιρούνται τα αυτόφωρα». Για το αν η κατηγορία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές αδίκημα, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «με αυτό τον τρόπο διαστέλλεται στο άπειρο η έννοια του αυτοφώρου και παρακάμπτεται η άδεια ασυλίας στη Βουλή».

«Πιστεύω ότι θα ήταν από κάθε άποψη προτιμότερο να ζητούνταν η άδεια της Βουλής. Θα δινόταν έτσι κι αλλιώς. Η δράση τους ήταν γνωστή εξάλλου εδώ και τόσο καιρό» κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.

Τι γίνεται με το βουλευτικό αξίωμα

Αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία της Ελλάδας να συλλαμβάνεται αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας. Μοιραία, προκύπτουν ερωτηματικά, δεδομένων των κατηγοριών που βαρύνουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχουν συλληφθεί ή εναντίον των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Ο κ. Σωτηρέλης εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα έκπτωσης εκτός αν προβλέπεται ρητά σε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση: «Δεν υπάρχει έκπτωση από το αξίωμα, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο αδίκημα στο οποίο παρεπόμενη ποινή να είναι η έκπτωση και όχι απλά καταδίκη για κάποιο αδίκημα».

Θα οδηγηθούμε σε γενικές εκλογές;

«Οι εξελίξεις νομίζω ότι οδηγούν σε αναπληρωματικές εκλογές σε συγκεκριμένες περιφέρειες, αν παραιτηθούν οι βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους» τονίζει στο STAR ο κ. Σωτηρέλης.

Όπως εκτιμά ο ίδιος. «δεν προβλέπει ο νόμος γενικές εκλογές». Σχολιάζοντας, μάλιστα, το θέμα με τον βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Παππά και τι σημαίνει ενδεχόμενη παραίτησή του, αναφέρει: «Θα μείνει κενή αυτή η θέση και θα συνεχίσει η Βουλή με 299 βουλευτές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top