Ρέγκλινγκ: Μην περιμένετε κούρεμα στα δάνεια του ESM

Προανήγγειλε νέα συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ρέγκλινγκ: Μην περιμένετε κούρεμα στα δάνεια του ESM

Να κόψει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» στα δάνεια του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ ή ESM) θέλησε ο γενικός διευθυντής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αμφισβητεί ότι χρειάζεται μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το τελευταίο δεν λαμβάνει υπόψη στην ανάλυσή του την εξόφληση των δανείων της Ελλάδας μετά από 30 χρόνια και με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

«Ακούω ότι υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της περικοπής του χρέους. Δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι αναγκαία» σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΕΜΣ δεν μπορεί να καταγράψει κεφαλαιακές ζημιές για τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι στο δεύτερο πρόγραμμα προβλέπεται και αναστολή πληρωμής τόκων για δέκα, το οποίο «είναι ο��κονομικά ισοδύναμο με ένα κούρεμα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στον στόχο 120% του ΑΕΠ που έχει τεθεί, πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθεί ως στόχος ένα ορισμένο επίπεδο του χρέους προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως βιώσιμο ενώ τόνισε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτή η συζήτηση θα επαναληφθεί στους επόμενους 6 έως 9 μήνες και τότε η άποψή του αυτή θα αποτελέσει ένα «σημαντικό σημείο».

«Το Eurogroup έχει κάνει σαφές ότι δεν αφήσει μόνη την Ελλάδα, όσο τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί. Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος, είπε, λήγουν τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί όταν θα λήξει το πρόγραμμα» σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, για τις ελληνικές τράπεζες ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ υπογράμμισε ότι είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν αποθέματα κεφαλαίων αρκετά πάνω από το 9%

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top