Γι’ αυτό δεν πέφτει ο ΦΠΑ: «Κλέβουν» 10 δισ. ευρώ το χρόνο από το κράτος!

«Χάνεται» το 40% των εσόδων - Στα 72,2 δισ. οι απώλειες το 2000-2011

Και μετά «ψαχνόμαστε» αν θα πείσουμε την τρόικα να πέσει ο ΦΠΑ και ψάχνουμε τρόπους να αυξήσουμε τα κρατικά έσοδα…

Την ώρα που οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται με αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, το ποσό ρεκόρ των 10 δισ. ευρώ το χρόνο φθάνει η φοροκλοπή μέσω ΦΠΑ στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με μελέτη που αφορά τον ΦΠΑ που δεν εισπράττεται στις χώρες-μέλη της ΕΕ, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να εισπράξει περίπου το 40% των εσόδων από τον ΦΠΑ, αφού από τα 24,97 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να βάλει στα Ταμεία του το 2011, έβαλε μόλις 15 δισ. ευρώ.

Και αυτό παρά την αύξηση το ίδιο έτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 21% στο 23%, μέτρο το οποίο υποτίθεται θα μείωνε το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Διότι μπορεί να αυξήθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα αλλά τα εισπραχθέντα πραγματοποίησαν βουτιά…

Σε σχέση με το ΑΕΠ, η Ελλάδα παίρνει το αργυρό μετάλλιο, αφού είναι δεύτερη στη λίστα με τη Λετονία χάνοντας από τη φοροκλοπή έσοδα που αντιστοιχούν στο 4,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με μόνη τη Ρουμανία να είναι πάνω από αυτή με ποσοστό 7,9% του ΑΕΠ.

Συνολικά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ χάνουν κάθε χρόνο 200 δισ. ευρώ λόγω της ελλιπούς είσπραξης του ΦΠΑ.

Στα 72,2 δισ οι απώλειες την περίοδο 2000-2011

Στο διάστημα 2000-2011 οι απώλειες ΦΠΑ ανήλθαν στο 25% περίπου του χρέους.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο έχασε την προαναφερθείσα περίοδο περίπου 72,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα από το 2009 μέχρι το 2011 οι απώλειες ΦΠΑ αυξάνονται δραματικά, εξέλιξη που αποδίδεται στην ισχυρή ύφεση της οικονομίας. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι αποκλίσεις ξεπερνούν το 30% των προσδοκώμενων εισπράξεων ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ.

Οι αποκλίσεις δείχνουν αυξητική τάση από το 2003, με αποκορύφωμα το 2011 όπου έφθασαν τα 9,7 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top