Ν. Δένδιας: ανοίγει ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες χώρες

Ενέκρινε πιλοτικό πρόγραμμα η ευρωβουλή για τους αιτούντες άσυλο

Σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και παρανόμων μεταναστών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. , εκτός από τις χώρες εισόδου τους (όπως η Ελλάδα) έγινε με την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση του πιλοτικού προγράμματος «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης στον τομέα του Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ύστερα από εισ��γηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε θέσει επιτακτικά το ζήτημα σε συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής της ευρωβουλής τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα σχετικά με την απόφαση:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση πιλοτικού προγράμματος στον τομέα του Ασύλου, η οποία είναι ένα πρώτο βήμα εφαρμογής στην πράξη της κοινοτικής αλληλεγγύης στον τομέα της Μετανάστευσης.

Μόλις τον Ιούνιο που πέρασε είχα αναφέρει στην ίδια Επιτροπή, κατά την συμμετοχή μου στις εργασίες της, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η θέσπιση ρήτρας μετεγκατάστασης παράνομων μεταναστών, ανάλογα με το ΑΕΠ, την έκταση και τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποδεικνύεται πλέον ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν τμήμα του μεγάλου βάρους των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Την απόφαση καθιστά ακόμη πιο σημαντική για τη χώρα μας το γεγονός ότι λαμβάνεται σε μία περίοδο σoβαρών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ��ε τους αντίστοιχους κινδύνους που αυτές συνεπάγονται».

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ενδεικτική χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ και σε συνδυασμό με τη μελέτη της Ε.Ε. που αναμένεται - εφόσον εγκριθεί και από την επιτροπή Προϋπολογισμού – θα ξεκινήσει το 2014, στοχεύοντας στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού μέτρησης και αξιολόγησης των δυνατοτήτων των κρατών μελών ώστε να συνεισφέρουν στην πιο δίκαιη κατανομή του αριθμού των αιτούντων άσυλο.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αναδείξει ξεκάθαρα, σε όλη την Ευρώπη, το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου. Στόχος μας είναι η επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης, και συγκεκριμένα η εφαρμογή νέων ευέλικτων μηχανισμών όπως για παράδε��γμα η θέσπιση ενός μηχανισμού εσωτερικής (εντός της ΕΕ) μετεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για κάθε κράτος μέλος. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ελλάδα, όπως ο ίδιος αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, ανέπτυξε τον περασμένο Ιούνιο στην επιτροπή μας» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ψηφοφορίας στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δήλωσε επίσης για το ίδιο θέμα: «Σήμερα γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η αναμενόμενη πίεση από την Συρία και τις αραβικές χώρες επιβάλουν την υιοθέτηση εμπροσθοβαρών ευρωπαϊκών πολιτικών. Επιβάλουν ισότιμη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Και ένα πρόγραμμα εσωτερικής μετεγκατάστασης απαντά ακριβώς σε αυτό. Κάθε χώρα να αναλαμβάνει την ευθύνη για έναν αριθμό αιτούντων άσυλο και παρανόμων μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top