Γεργκ Άσμουσεν: «Απαράδεκτα τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα»

«Κάποιος, να εστιάσει στις διαρθρωτικές αλλαγές»

Γεργκ Άσμουσεν: «Απαράδεκτα τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα»

«Τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτα», δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν.

Ο Γερμανός Τραπεζίτης και Νο2 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε πως πρέπει «κάποιος να εστιάσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους».

Μιλώντας για την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζεται θετικά, λέγοντας:

«Η εντύπωση που σχημάτισα μετά τις συναντήσεις μου, είναι ότι υπάρχει δέσμευση στο πρόγραμμα. Και αυτό που κατέστησα σαφές, είναι ότι το πρόγραμμα δεν είναι της Τρόικας, είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Αναγνωρίζω, ότι πολλά έχουν γίνει και πολλά απομένουν να γίνουν. Το κύριο ζήτημα για τους πολίτες, είναι πώς δημιουργούμε δουλειές και ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι οι μισθοί πέφτουν, αλλά δεν παρατηρούμε μία ανάλογη πτωτική πορεία στις τιμές. Αυτό είναι σημάδι, ότι δεν υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός στην οικονομία».

Ωστόσο, στέλνει και ένα σαφές μήνυμα, λέγοντας πως «θα βρούμε λύσεις, αλλά μην γκρεμίσετε όσα πετύχατε».

Στη συνέχεια, απαντά και στην προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και για την έκθεση της Τρόικας για το χρηματοδοτικό κενό:

«Και αυτή η σύζητηση είναι πρόωρη. Το τρέχον πρόγραμμα φτάνει ως το τέλος του επόμενου έτους, περίπου ενάμισης χρόνος. Πρέπει να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα να πετύχει. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, υπάρχει μία σαφής παράγραφος στη δήλωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Επισημαίνει, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύονται να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτού, εφόσον δεν έχει επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και υλοποιεί πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής. Είναι αλήθεια, ότι το επίπεδο χρέους θα ανέβει τα επόμενα χρόνια και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές θα αποτελέσει πρόκληση».

Για να καταλήξει, πως «χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο Μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψ��φία αλλά, όπως προανέφερα, δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί 'με τόση πολιτική οδύνη' ως σήμερα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top