Διαφθορά που βγάζει μάτι! 4 εκ. ευρώ, πήγαν σε ανύπαρκτη εργασία!

Υπέρογκες αμοιβές για το… ΤΙΠΟΤΑ, 19 «εκπαιδευτών» του ΟΕΕΚ

Διαφθορά που βγάζει μάτι συνέβαινε επί χρόνια στον ΟΕΕ�� (Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), με αποτέλεσμα να έχουν κατασπαταληθεί συνολικά σε ανύπαρκτη εργασία, 4 εκ. ευρώ!

Το σκάνδαλο αυτό ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αποκάλυψε ότι κάποιοι «εκπαιδευτές» του ΟΕΕΚ, «έφαγαν» τα εκατομμύρια, χωρίς ωστόσο να παραπέμπονται από το Συμβούλιο Εφετών σε δίκη λόγω… παραγραφής!

Συνολικά, είχαν ασκηθεί από την Εισαγγελία διώξεις έναντι 38 ατόμων, για σειρά κακουργηματικών πράξεων. Η υπόθεση, εκκρεμούσε από το 2006.

Οι αποζημιώσεις των «εκπαιδευτών», που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν τα τυπικά προσόντα και σε άλλες δεν ήταν καν παρόντες την ώρα των μαθημάτων αλλά πληρώνονταν, ��φορούσαν την περίοδο 1997 - 2002.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, επήλθε παραγραφή επειδή οι «επιμέρους πληρωμές» κάθε εκπαιδευτή του ΟΕΕΚ κρίθηκαν χωριστά χωρίς να θεωρείται ότι υπήρχε «σύστημα παράνομων πληρωμών».

Σύμφωνα με τους οικονομικούς επιθεωρητές, οι δαπάνες για τα σεμινάρια αυτά χαρακτηρίζονται από ακραίες υπερτιμολογήσεις (έως 860%!) σε αμοιβές εκπαιδευτών, ακόμα και με ποσά που προσέγγιζαν τις 200.000 δραχμές ανά ώρα, σε μία εποχή που οι αμοιβές π.χ. καθηγητών πανεπιστημίου έφθαναν τις 12.000 την ώρα.

Σημειώνεται ότι για τη διερεύνηση του σκανδάλου στον ΟΕΕΚ έχουν παρέμβει τουλάχιστον τρεις υπουργοί Εθνικής Οικονομίας αλλά μάταια.

Όσο για τους κατηγορούμενους; Επικαλέσθηκαν διά των συνηγόρων τους ότι δεν απαιτούνται ειδικά προσόντα για όσους διδάσκουν εργαστηριακά μαθήματα ούτε υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει το ύψος των αμοιβών τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top