Δεν βγαίνει ο λογαριασμός: Ετοιμάζουν… λίφτινγκ στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Μεγαλύτερη ευελιξία ζητά το ΥΠΟΙΚ - Η τρόικα τον τελευταίο λόγο

Νέους όρους που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για ένταξη στις ρυθμίσεις, αλλά πρωτίστως στην αποπληρωμή των χρεών, αφού οι ισχύοντες θεωρούνται σήμερα αποτρεπτικοί για αρκετούς φορολογουμένους, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν -σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική- ανοικτό παράθυρο για επανεξέταση ορισμένων προϋπο��έσεων ένταξης στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία αλλά και των εισφορών στα Ταμεία της «τελευταίας ευκαιρίας» και της πάγιας, χωρίς βασικές αλλαγές του πλαισίου εφαρμογής τους.

Όλα θα κριθούν στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα το Σεπτέμβριο με το οικονομικό επιτελείο να αναμένεται να θέσει τα εξής θέματα στο τραπέζι:

* Η δυνατότητα ένταξης και των νέων ληξιπροθέσμων που γεννήθηκαν εντός του 2013 στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» των ληξιπροθέσμων χρεών, που παρέχει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, ενώ υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν και τις 100. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» μπορούν να διευθετηθούν μόνο οι παλιές οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2012, ε��ώ οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με το μήνα ένταξης.

* Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που πληρώνουν, κάθε μήνα, όσοι εντάσσονται σε κάθε ρύθμιση.

* Η χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (π.χ., η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, αν και κινούνται εντός στόχων φανερώνουν χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας, αφού μόνο 847 εκατ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος των 55,2 δισ. ευρώ και 546 εκατ. ευρώ από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 4,2 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top