Δύο πόρτες έχουν οι οφειλές στα Ταμεία: Ρύθμιση ή κατάσχεση

Διεκδίκηση των οφειλών εντός 30 ημερών από τη βεβαίωσή τους!

Δύο πόρτες έχουν οι οφειλές στα Ταμεία: Ρύθμιση ή κατάσχεση

«Σήμα» για τη ρύθμιση ή τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των βεβαιωμένων χρεών άνω των 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και από την 1/1/2014 των αντίστοιχων οφειλών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΕΑ δίνει στις διοικήσεις των Ταμείων το υπουργείο Εργασίας, μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η διεκδίκηση των οφειλών θα γίνεται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους και εντός 20 ημερών από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε:

- Να ξεκινήσουν τη διαδικασία μετάβασης στο νέο ενιαίο σύστημα έγκαιρης είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών έτσι ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και να υποστηριχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (οι απλήρωτες οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ).

- Να μεταβιβάσουν τους φακέλους με τις οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (ο ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που εντάσσονται αργότερα, να προετοιμάσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα) και να αρχίσουν να λειτουργούν με ενοποιημένες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για το ενιαίο έντυπο της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, τα κριτήρια διαχωρισμού των οφειλών σε άμεσα και μη άμεσα εισπράξιμες, τη διαδικασία για διασταυρώσεις των στοιχείων με τη ΓΓΠΣ.

Προκειμένου να μην συσσωρευτούν στο ΚΕΑΟ μικρές οφειλές, τα Ταμεία θα διαβιβάζουν στο Κέντρο οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και επιβαρύνσεις) ενώ θα διεκδικούν τις οφειλές έως τα 5.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα ισχύει ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές σε 2 Ταμεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top