Πως έβγαζαν τους κοριούς των Αμερικανών Καραμανλής, Σημίτης, Σαμαράς και Παπανδρέου

Τα κόλπα με τα κινητά, τις μουσικές και τα άσχετα mail των Ελλήνων πρωθυπουργών

Μόνο από τα σύννεφα δεν έπεσαν οι Έλληνες πρωθυπουργοί με τα δημοσιεύματα της Guardian πως η Υπηρεσία Εθνική Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθεί μεταξύ άλλων και την Ελλάδα!!! Τόσο ο κ.Παπανδρέου, όσο και ο κ.Σημίτης αλλά και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί γνώριζαν καλά ότι οι Αμερικανοί ακούνε τα πάντα …. Και μάλιστα πολύ προτού ξεσπάσει το εγχώριο σκάνδαλο υποκλοπών που ήρθε στο φως το 2005.

Μπορεί η ασφάλεια των Αγώνων του 2004 να ήταν, σύμφωνα με Τα Νέα, πλήρως αμερικανοποιημένη, ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν εμπιστευόταν τις ελληνικές κυβερνήσεις και ήθελε να ξέρει τι έλεγαν μεταξύ τους ο Κώστας Καραμανλής και οι βασικοί υπουργοί στα κινητά τους.

Η εισαγγελική έρευνα δεν τελεσφόρησε, αν και οι εκτροπές των κινητών σε διάφορα "τυφλά" νούμερα οδηγούσαν όλες προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι υποκλοπές είχαν γίνει, μάλιστα, με διείσδυση κλασικού τύπου, δηλαδή παρανόμως, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Τα κόλπα των Ελλήνων πρωθυπουργών

Όταν ξέρεις ότι σε ακούνε, δεν έχεις πολλές λύσεις για να επικοινωνήσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επικοινωνείς με τρόπο που να μη φαίνεται ότι είσαι εσύ. Δηλαδή μέσω κινητών που είναι δηλωμένα σε τρίτα πρόσωπα -ας πούμε, τους αστυνομικούς της προσωπικής ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Κι αυτός ο τρόπος όμως δεν είναι ασφαλής αν δεν τον έχουν υιοθετήσει όλοι όσοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Αν έστω κι ένας μιλήσει με το κανονικό του κινητό, τότε εύκολα αυτοί που παρακολουθούν μπορούν να καταλάβουν ότι ο πρωθυπουργός μιλάει με το νούμερο του αστυνομικού -ή της συζύγου του.

Για αυτό το λόγο και Έλληνας πρωθυπουργός άλλαζε το 2ο νούμερο τηλεφώνου του μία φορά τον μήνα. Κι αυτό όμως έχει περιορισμένη αξία.

Υπάρχουν προγράμματα παρακολούθησης τηλεφώνων που βγάζουν σε "δέντρο" όλους τους αριθμούς που έχουν μιλήσει με έναν αριθμό σε διάστημα μηνών.

Ακόμη και μία φορά στις τόσες να ανοίγει κάποιος το δεύτερο ή τρίτο κινητό του, θα πιαστεί στο δίχτυ.

Τι γίνεται με τα E-mail ….

Σπανίως οι πρωθυπουργοί και οι πιο ξύπνιοι υπουργοί τους επικοινωνούν από την επίσημη διεύθυνση τους . Οι περισσότεροι επιθυμούν να χαθούν στην ανωνυμία του διαδικτύου . π.χ ο Γιώργος Παπανδρέου αντάλλασε emails από τη διεύθυνση forest@politicalforum.gr! Η οποία όπως βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού!

Ξέρουν και όμως δεν αποχωρίζονται τα κινητά

Ας πούμε, ο Φρανσουά Ολάντ διατηρεί το iPhone με το παλιό του νούμερο για να μπορεί να βρίσκει τους συνομιλητές του ή να τον βρίσκουν αυτοί. Το ίδιο και ο Αντώνης Σαμαράς. Η κλήση από κινητό σε κινητό είναι επίσης μια παρόρμηση στην οποία υποκύπτουν συχνά οι αρχηγοί κρατών.

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράφει τα SMS που στέλνει ως "am", ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ καλούσε τον Λουκά Παπαδήμο -όταν ήταν πρωθυπουργός- στο κινητό του, ακόμη και αν αυτός βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τηλεφωνήματα με μουσική στη διαπασών

Η πραγματικότητα που ισχύει γενικά, έχει εφαρμογή και στην πολιτική. Η έκρηξη της επικοινωνίας και η ψηφιακή τεχνολογία ��χουν μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες για υποκλοπές.
Αυτό γίνεται συχνά με κεντρικό τρόπο. Ας πούμε, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πάθει υστερία διότι πολλοί συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί -και πριν χωρίσει, η γυναίκα του Σεσιλιά- επέμεναν στα Blackberry, ενώ ο κεντρικός σέρβερ είναι στον Καναδά.
Με άλλα λόγια, η υποκλοπή δεδομένων δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Ίσα ίσα που τα μηνύματα είναι όλα μαζεμένα σε ένα σημείο.

Όλα αυτά πριμοδοτούν την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία και τις προφορικές συνομιλίες. Ο Κώστας Σημίτης, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε μονίμως ανοιχτό το Τρίτο Πρόγραμμα -ως φαν της κλασικής μουσικής- στο σπίτι του στην Αναγνωστοπούλου.

Και οι περισσότεροι υπουργοί Άμυνας έχουν μια τηλεόραση που παίζει στη διαπασών στο γραφείο τους στη Μεσογείων.

Με άλλα λόγια, μόνο όταν χάνονται μέσα σε ήχους ή άλλες φωνές, μπορούν οι φωνές της πολιτικής να προστατευτούν από αυτούς που θέλουν παράνομα να τις ακούσουν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top