Τσουνάμι απολύσεων σε Δήμους, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση για το δημόσιο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 62 επιμελητήρια, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και κοινωφελή ιδρύματα, που εξετάζεται να αλλάξουν καθεστώς και να μετατραπούν σε Ιδιωτικού Δικαίου, με στόχο να γεμίσουν οι… δεξαμενές των 4.000 απολύσεων και των 25.000 διαθεσιμοτήτων που προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα παραπάνω ΝΠΔΔ απασχολούνται 38.139 υπάλληλοι, οι οποίοι, αν υιοθετηθεί τελικά το σχέδιο αυτό, θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο ή θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που σημαίνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, με αξιολόγηση του προσωπικού και απολύσεις ή διαθεσιμό��ητα στην περίπτωση που οι υπάλληλοι δεν περάσουν την αξιολόγηση.

Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εξετάζονται δύο σενάρια:

1. Κατάργηση των νομικών προσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητές τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε απαραίτητες δομές θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
2. Μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου.

Άλλα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι επίσης:
1. Η μετατροπή των ΝΠΔΔ του τομέα έρευνας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
2. Η μεταφορά δύο ΝΠΙΔ που απασχολούν 136 άτομα και δύο ΝΠΔΔ που απασχολούν 93 άτομα και ασχολούνται με την αγροτική έρευνα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
3. Οι συγχωνεύσεις Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και οι καταργήσεις Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
4. Η μετατροπή των Εμπορικών Επιμελητηρίων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου σε ΝΠΙΔ.
5. Η κατάργηση επτά Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πρόνοιας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις περιφερειακές προνοιακές δομές
6. Η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ και η μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top