Μην σκέφτεσαι τις διακοπές προέχουν οι φορολογικές!Μεγάλη πρεμιέρα για τις δηλώσεις εισοδήματος

Παγίδες και αλλαγές – Δείτε τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέξετε!

Ξεκινά σήμερα 24/05/13 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους τους νέους άνω των 18 ετών ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα με εξαίρεση όσοι είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι, άτομα με ειδικές ανάγκες).

Για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. O υποψήφιος νέος χρήστης του Taxisnet συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του και μετά θα πρέπει να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ., για να παραλάβει τον κλειδάριθμο.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, που θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., είτε ταχυδρομικά είτε αυτοπροσώπως, μόνο εφόσον δεν αναθέσουν τη συμπλήρωση σε λογιστές.

Τι θα γίνει με τις αποδείξεις;

Αναφορικά με τις αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αυτές ανέρχονται στο 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτερο ποσό 15.000 €.

Από την άλλη, οι γονείς έχουν υποχρέωση για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά και το έντυπο Α21 με τα στοιχεία των παιδιών τους όπως είναι η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, τις σπουδές τους κτλ.

Προσοχή τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχάσετε

Επίσης, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος της κύριας, δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας.

Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013!

Τα προβλήματα …

Πολύ είναι εκείνοι, κυρίως οι συνταξιούχοι, που ακόμη δεν έχουν λάβει την βεβαίωση αποδοχών για τα εισοδήματα που έλαβαν το 2012 ώστε να τα «περάσουν» στη φορολογική δήλωσή τους. Μάλιστα το πρόβλημα διογκώνεται από το γεγονός ότι άλλα ταμεία θα στείλουν τις βεβαιώσεις με το ταχυδρομείο (Δημόσιο, ΟΑΕΕ) και άλλα όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα πρέπει οι συνταξιούχοι να μπουν στο ιντερνέτ και τυπώσουν μόνοι τους τη βεβαίωση αποδοχών. Επίσης, το ΝΑΤ θα αποφασίσει σήμερα αν θα στείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών με το ταχυδρομείο ή ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα το «βιβλιαράκι» της εφορίας που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τις οδηγίες υποβολής των εντύπων της εφορίας.

Τι θα γίνει με τους τόκους καταθέσεων;

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να δοθούν σήμερα στην δημοσιότητα οι οδηγίες της εφορίας για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθώς επίσης και η εγκύκλιος που θα προσδιορίζει σημαντικές λεπτομέρειες όπως είναι για παράδειγμα η αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις των τόκων καταθέσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ Εσόδων Γ.Λασκαρίδης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 στις φετινές δηλώσεις θα δηλωθούν ετήσιοι τόκοι άνω των 250 ευρώ. Μάλιστα οι καταθέτες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες και να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο το 2012.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα δουν στην ηλεκτρονική δήλωση που θα υποβάλλουν προσυμπληρωμένα κάποια βασικά στοιχεία όπως είναι τα καθαρά ποσά από μισθούς συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε, το φόρο που αναλογεί.

Προσοχή στα τεκμήρια

Έξτρα φόροι θα προκύψουν και φέτος αν τα πραγματικά εισοδήματα είναι λιγότερα από τα τεκμαρτά εισόδημα με βασικές κατηγορίες τεκμηρίων την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος ή έγγαμος), τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής

Βίντεο ΑΝΤ1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top