Ούτε ιερό, ούτε όσιο δεν έχει η Τρόικα! Τώρα ζητά μαζικές απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα!

Τι εξετάζει η κυβέρνηση και τι ισχύει σήμερα για τις απομακρύνσεις

Ούτε ιερό, ούτε όσιο δεν έχει η Τρόικα! Τώρα ζητά μαζικές απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα!

Εργασιακό μεσαίωνα θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές μας και στον ιδιωτικό τομέα! Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας φαίνεται πως δεν συγκινούν την τρόικα, αντιθέτως της ανοίγουν την όρεξη για περισσότερες απολύσεις, για αυτό και ζητά την κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απομακρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα!!!

Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του επιτρεπόμενου μηνιαίου ορίου απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης.

Τι σημαίνει αυτό;

Με απλά λόγια θα ανατραπεί το ισχύον καθεστώς που «προστατεύει» τους εργαζόμενους και έτσι οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-150 εργαζόμενους θα μπορούν να διώχνουν ΝΟΜΙΜΑ περισσότερους από έξι υπαλλήλους το μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους θα μπορούν βάσει νόμου να απολύουν περισσότερα από 30 άτομα το μήνα, στην περίπτωση που το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα.

Μια άλλη επιλογή που είναι πάνω στο τραπέζι είναι να τροποποιηθεί ο νόμος 13.87 στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων (δηλαδή των απολύσεων πάνω από το όριο που μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού ανάλογα με το σχέδιο, που υποβάλλει κάθε επιχείρηση.

Το νέο σύστημα αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Τα όρια πέρα από τα οποία, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι, σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα:

- μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και

- ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top