Μεγάλες κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ και αναδίπλωση του Α. Τσίπρα

Δριμεία κριτική από Μ. Γλέζο για τη διάλυση των συνιστωσών

Επίκεντρο μιας μεγάλης εσωκομματικής αναταραχής έγινε τελικά η πρόταση του Α��έξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιάλυση των συνιστωσών.
Ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι τέσσερις επικεφαλής συνιστωσών άσκησαν δριμεία κριτική στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών και την καθιέρωση ενιαίας λίστας στην εκλογή των οργάνων του κόμματος.

«Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας. Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκτός από τον Μ. Γλέζο την υπογράφουν ο Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Στο ίδιο κείμενο κατηγορείται ο Α. Τσίπρας ότι προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21η Μαΐου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλλει τη διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση με την οποία ο Μ. ��λέζος και οι επικεφαλής των τεσσάρων συνιστωσών ζητούν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και προτείνουν να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και η απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων.

Την πρόταση για τη λίστα ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι θα την καταψηφίσει και ο Τάσος Κουράκης, παρότι θεωρείται προσκείμενος στην πλειοψηφία. «Λυπάμαι αλλά αυτό δεν μπορώ να το ψηφίσω, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, αντίκειται στο αξιακό μας σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και εμφανώς δυσαρεστημένος από τις αντιδράσεις επισήμανε ότι δεν θέλει να «δημιουργήσει πρόβλημα» και ότι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεννόησης πρέπει βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση.

«Μπορεί αυτή η πρόταση που κατατέθηκε να ήταν λάθος, όμως η δική μου επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί ο διάλογος μέσα στο κόμμα και να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του».

Κριτική την ίδια ώρα ασκεί στην προεδρική πλειοψηφία η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Στρατούλης κλπ) με το κείμενο των θέσεών της με το οποίο εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και αντιτάσσεται σε «κάθε ενδεχόμενη τάσης αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής υπευθυνότητας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές, μπορεί και πρέπει να ξεκολλήσει από τα ποσοστά που κατέγραψε σε αυτές, μπορεί να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, να αποκτήσει ξανά την ηγεμονία στην πολιτικοκοινωνική σκακιέρα και πρώτα απ΄όλα μέσα στο λαό και να κατακτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική, εν μέσω νέας ανάπτυξης των εργατικών-λαϊκών αγώνων» αναφέρεται στο κείμενο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει και στις θέσεις της για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top