Άκης: Πήραμε τα υποβρύχια γιατί η κυβέρνηση Σημίτη ήθελε ενίσχυση λόγω Ιμίων

«Ζητώ να έρθουν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για έρευνα» - «Πολιτική η δίωξή μου»

Για πολιτική δίωξη έκανε για μία ακόμη φορά λόγο ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο πρώην υπουργός ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και τόνισε ότι η δίκη αφορά μια συλλογική απόφαση της τότε κυβέρνησης για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω των γεγονότων των Ιμίων.
«Οι ενστάσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα στο δικαστήριο να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν και να καταδείξουμε πως πρόκειται για μια πολιτική δίκη στο πρόσωπό μου που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια. Σαφώς και π��όκειται για πολιτική δίκη. Κι αυτό γιατί εδώ μιλάμε για μια πολιτική, κυβερνητική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ , δεν την πήρε ούτε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ούτε ο πρωθυπουργός μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Τίποτε δεν μπορεί να κινηθεί στο χώρο της Άμυνας χωρίς το ΚΥΣΕΑ. Τότε λόγω των Ιμίων η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζική ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να υπάρχει επαρκής ισχύς γιατί αυτό ήταν εθνικά απαραίτητο. Αυτή η απόφαση αφορά και την υπόθεση των υποβρυχίων που ήταν καθοριστικός παράγοντας ανασυγκρότησης του Πολεμικού Ναυτικού» τόνισε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.
Ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου:
Πρόεδρος: Τα είπαν ��υτά οι συνήγοροί σας..
Τσοχατζοπουλος: Δεν μπορεί να υπάρχουν υποψίες και κατηγορίες. Υπάρχουν στα χαρτιά αυτά.
Πρόεδρος: Τα λέει το βούλευμα αυτά. Αρκεί η άρνησή σας στην κατηγορία.
Τσοχατζόπουλος: Υπαρκτό το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας όμως...
Πρόεδρος: Ελήφθη μια απόφαση γι’ αυτό από το δικαστήριο.
Τσοχατζόπουλος: Υπάρχουν όμως και οι νόμοι και το Σύνταγμα.
Πρόεδρος: Δεν είναι του παρόντος. Δεν έχουν σχέση αυτή τη στιγμή.
Τσοχατζόπουλος: Έχουν σχέση γιατί είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ.
Πρόεδρος: Το έχω καταγράψει ήδη 10 φορές για το ρόλο του ΚΥΣΕΑ. Είναι θέματα ουσίας και θα διερευνηθούν.
Τσοχατζόπουλος: Δεν υπάρχει δωροδοκία. Δεν το λέω κύριε πρόεδρε, το αποδεικνύω. Όχι βάσει της νομοθεσίας αλλά βάσει της πραγματικότητας. Σε αυτή την πολυεπίπεδο σύμβαση δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη σύμβαση κι αυτό ούτε η Βουλή το έκανε. Ρωτήστε τον κ. Καστανίδη, τον κ. Κατσιρώδη, την κ. Παπανδρέου, που η πρόταση που έφερε (σ.σ ο κ. Καστανίδης) στη Βουλή ήταν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να κληθούν στη διαδικασία συζήτησης, όχι προς δίωξη βέβαια, αλλά για έρευνα. Θα είμαι παρών πάντα στη μάχη, όπου κι αν είμαι. Γιατί έχω περάσει πολλά.
Πρόεδρος: Έχετε υποστεί μια ταλαιπωρία. Θα τα δούμε όλα αυτά, τις πταιει....
Τσοχατζόπουλος: Απαράδεκτα. Για πολιτικές σκοπιμότητες. Σε μια βδομάδα μέσα, εγώ η σύζυγός μου, η κόρη μου, η οικογένειά μου. Χωρίς να φταίνε τίποτα. Συλληφθήκαμε σε μια βδομάδα μέσα. Ενώ υπήρχε εκκρεμοδικία. Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά.
Προεδρος: Δεν είναι φυσιολογικά, αν δε φταίει κάποιος. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Και αν αποδειχτεί κάποιος αθώος μπορεί να ζητήσει αποκατάσταση, ηθική και υλική.
Τσοχατζόπουλος: Να μην κουκουλωθούν άλλο τα πράγματα. Χρέος μου είναι η αλήθεια και η αντικειμενικότητα σε όλα όσα έγιναν. Αυτή είναι η άμυνα μου. Έχω χρέος να καταρρίψω αυτή την κατάσταση.
Πρόεδρος: Καλως...
Η τακτική εισαγγελέας κ. Αδηλίνη, από την πλευρά της, εισηγήθηκε στο δικαστήριο να επιφ��λαχθεί σε ότι αφορά το αίτημα του Α. Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ, ενώ απευθυνόμενη στον πρώην υπουργό τον κάλεσε «αν έχει στοιχεία για άλλο πολτικό πρόσωπο, να τα καταγγείλει».
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι δεν το ενδιαφέρουν το δικαστήριο αν γέρνουν τα υποβρύχια: «Η δίκη είναι καθαρά ποινική και έχει ηθικό χαρακτήρα. Με την απόφαση του δικαστηρίου σας, θα διατυμπανίσετε πως πρέπει να πράττουν πολιτικά πρόσωπα όταν καλούνται να ασκήσουν εξουσία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top