Ανοίγει το φάκελο «η Ελλάδα στο ευρώ» η Wall Street Journal:Τι συμφώνησε με τον Σαμαρά η Μέρκελ

Το παρασκήνιο των δραματικών συνομιλιών - Το τηλεφώνημα Αναστασιάδη

Ανοίγει το φάκελο «η Ελλάδα στο ευρώ» η Wall Street Journal:Τι συμφώνησε με τον Σαμαρά η Μέρκελ
Εκτενή απολογισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ κάνει η Wall Street Journal σε άρθρο με τίτλο «Το στοίχημα της Μέρκελ για το μέλλον του ευρώ», απαντώντας στα ερωτήματα ��γιατί η Μέρκελ αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ» και «ποια ήταν η συμφωνία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
Το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και οικονομικών εμπειρογνωμόνων, τονίζει ότι η γερμανική ισχύς προκαλεί εντάσεις στην Ευρώπη, με τους Νότιους να κατηγορούν τα μέτρα λιτότητας για το μέγεθος της κρίσης και να συμφωνούν σε μεταρρυθμίσεις αλλά με ανάπτυξη.
Παραθέτοντας δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα που αναφέρει πως χρειάζεται να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Βερολίνου και Νότου, η αμερικανική εφημερίδα θυμάται το «ελληνικό πολιτικό χάος» που αντιμετώπισε η Ευρώπη στα μέσα του 2012 όταν πολλοί εντός της γερμανικής κυβέρνησης αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.
«Άνγκελα, αν φύγει η Ελλάδα, ακολουθεί η Κύπρος και πιθανόν και άλλοι»
Όπως αναφέρει η WSJ, η Άνγκελα σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της αγοράς, κάλεσε χωριστά το πρόεδρο της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν και το μέλος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν για να τους ρωτήσει τι θα συνέβαινε σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Αμφότεροι απάντησαν ότι πιθανότατα θα αποχωρούσε και η Κύπρος, ενώ δεν γνώριζαν αν θα επακολουθούσαν και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η συγκεκριμένη απάντηση κρίθηκε από την κα Μέρκελ ως «υπερβολικά αβέβαιη». Δεδομένου ότι ο Βάιντμαν την είχε προειδοποιήσει πως για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ έπρεπε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος κατάλαβε ότι χρειαζόταν έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην Αθήνα.
Κάπως έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε τον Αύγουστο του 2012 στο Βερολίνο για να πείσει τη Μέρκελ ότι θα αλλάξει πορεία στο καράβι που λέγεται «Ελλάδα». Η Μέρκελ πείστηκε και γι’ αυτό και λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε στην Αθήνα για να δείξει ότι τον στηρίζει για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε και το ΔΝΤ δήλωσε ότι θα συνεχίσει το δανεισμό μόνο εφόσον η Ευρώπη διαγράψει μέρος των δανείων της προς την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 19 Νοεμβρίου 2012 στο Παρίσι είχε προσφερθεί να μειώσει σε βάθος το επιτόκιο του ελληνικού δανείου, ωστόσο δέχθηκε την επίπληξη της Μέρκελ. Η καγκελάριος αντιπρότεινε να μειωθεί το επιτόκιο για την Ελλάδα, αλλά όχι περισσότερο από το γερμανικό κόστος δανεισμού. Το βέτο της κας Μέρκελ, συνεχίζει η Wall Street Journal, ανάγκασε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της ΕΕ σε αναπροσαρμογή του σχεδίου για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους έως το 2022, με την αόριστη υποσημείωση για λήψη «περαιτέρω μέτρων» στο μέλλον, υποσημείωση για την οποία η Γερμανία αρνείται ότι σημαίνει παραγραφή χρέους.
Μέρκελ σε Αναστασιάδη: Δε θα διαπραγματευτώ μαζί σου
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο χειρισμός από τη γερμανίδα καγκελάριο της ελληνικής κατάστασης και της «τραπεζικής ένωσης» αποσαφήνισε τις γερμανικές θέσεις: τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνειο οφείλουν να αποπληρώσουν τη βοήθεια που δέχτηκαν και να στηρίξουν τις τράπεζές τους, πράγμα που δεν επετεύχθη στην περίπτωση της Κύπρου.
Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε μια συνομιλία στις 19 Μαρτίου μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και της Άνγκελα Μέρκελ, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο μετά την ορκωμοσία του Πάπα Φραγκίσκου. «Χρειάζομαι περισσότερη αλληλεγγύη» της είπε ο Κύπριος Πρόεδρος. «Δεν θα διαπραγματευθώ με σένα. Θα πρέπει να μιλήσεις με την τρόικα» απάντησε η Μέρκελ…
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top