Σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τη μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η ΚΟ θα αποφασίσει τελικά αν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο!

Σφοδρή σύγκρουση  ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τη μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε στη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, σχετικά με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, και οι, Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος!

Το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Σαχινίδη και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του τελευταίου με τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ζήτησε επιτακτικά να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και να μην παραπεμφθεί για συζήτηση με την τρόικα τον Ιούνιο και αφού προηγουμένως βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Με το ιδιο σκεπτικό ζητά να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά επίσης να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς. Ζητούν ακόμα να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Τα στελέχη της ΝΔ απαντούν χαρακτηρίζοντας «επικοινωνιακές» τις μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου» και παραπέμπουν στη συμφωνία με την τρόικα.

Η ΝΔ θέτει πάντως ζήτημα βελτίωσης στον φόρο ακινήτων από φέτος (που θα αντικαταστήσει το χαράτσι) και μεγαλύτερης μείωσης για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν από την πλευρά τους να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. Ζητούν ακόμη να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν νομοτεχνικές δυσκολίες. Η ΔΗΜΑΡ όμως δεν θέτει ζήτημα καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου και "καρφώνει" το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δεν κατανοεί γιατί θέτει τώρα τέτοιο ζήτημα για ΦΠΑ και ΕΦΚ, από την στιγμή που είχε υπάρξει συμφωνία.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δημοσιοποίησε και τις θέσεις του, με αφορμή τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό την Προεδρεία του Γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει:

Κατά τη συνεδρίαση, σημειώθηκε η καταψήφιση του άρθρου19 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, για το οποίο ενώ ο Υπουργός Κ. Μουσουρούλης είχε συμφωνήσει την αναδιαμόρφωσή του ξεκίνησε την ψηφοφορία χωρίς να το πράξει, με αποτέλεσμα να το καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Θετική πολιτική παρέμβαση κρίθηκε και η άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη θέσπιση θέσεων αναπληρωτών Υπουργών, τη στιγμή που εκκρεμούν κατά πολύ σοβαρότερα ζητήματα, καθώς και το πάγωμα της ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.

Σχολιάστηκε ως αθλιότητα και ντροπή να επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με ψευτοδιλήμματα σχετικά με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κάτι που αποτελεί κανιβαλισμό σε βάρος των ανέργων της χώρας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την προστασία των θυμάτων μεταναστών της Μανωλάδας.

Κατά τα άλλα προγραμματίστηκε η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της εβδομάδας που άρχισε, με διακριτή την παρουσία του ΠΑΣΟΚ τόσο στην αυριανή επερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και στον τομέα του νομοθετικού έργου και κυρίως του νομοσχεδίου σκούπα που θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top