Φάκελος «Μεταρρυθμίσεις»: Όλα σε ένα η κυβέρνηση με στόχο 12 δισ. ευρώ

Σε ένα νομοσχέδιο και με διαδικασία του κατεπείγοντος όλες οι ρυθμίσεις

Σε ενιαίο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να «περάσει» τον νόμο-σκούπα που θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκταμίευση του συνόλου των δόσεων που εκκρεμούν μέχρι σήμερα άλλα και εκείνες που είναι προγραμματισμένες να καταβληθούν μέσα στον Μάιο, ήτοι 12 δισ. ευρώ στο σύνολό τους.

Ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλ��ου Τ. Μπαλτάκος, μετά από εντολή του πρωθυπουργού έχει ειδοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αναμένει μέχρι την Πέμπτη να του έχουν παραδώσει όλα τα σχετικά κείμενα, έτσι ώστε να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα «περάσει» από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εάν τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση -μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη- να ζητήσει την ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένο να διακόψει τις εργασίες της, λόγω των εορτών του Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να «περάσει» από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να αρχ��σουν να εφαρμόζονται άμεσα όλες οι δράσεις. Ο νόμος-σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

1. Για όλα τα θέματα του Δημοσίου και συγκεκριμένα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επίορκους, τη διαδικασία καταργήσεων-συγχωνεύσεων οργανισμών, τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά τις απολύσεις-προσλήψεις και την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας, εκείνων που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

2. Για την παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη μείωση κατ�� 15% στο χαράτσι.

3. Για την ένταξη στον φόρο οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

4. Για τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.

5. Για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων».

6. Για τα θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

7. Για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τότε το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» την εξέλιξη αυτή προκειμένου να διεκδικήσει την καταβολή μέσα στον Μάιο, του συνολικού ποσού των 12 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top