Δημόσιο: Οι ασφυκτικές πιέσεις οδηγούν σε ρύθμιση για απολύσεις-εξπρές επίορκων

Πρώτος στόχος η αποχώρηση 2.000 - Σε επίπεδο αρχηγών οι τελικές αποφάσεις

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα παραμένει το θέμα του Δημοσίου αφού, όπως προέκυψε (και) μετά τηχθεσινή συνάντηση -παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη-, οι α��ολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι το μοναδικό «σοβαρό» αγκάθι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η τρόικα επιμένει στις απολύσεις για να δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης ζητώντας 20.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014. Ήδη, στο τραπέζι των χθεσινών συνομιλιών έπεσε και πάλι το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που θα οδηγήσει –μέσω της κατάργησης της θέσης- στην έξοδο χιλιάδες υπαλλήλους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγεί με διαδικασίες εξπρές στην έξοδο από το Δημόσιο τους επίορκους υπαλλήλους.

Η τρόικα, μάλιστα, εντείνοντας τις πιέσεις ζήτησε και οργανόγραμμα αποχωρήσεων βάζοντας τον πρώτο στόχο στις 5.500 απο��ύσεις μέσα στο 2013. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, υποστήριξε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό για τους επίορκους, καθώς δεν μπορεί να προκαταβάλει την απόφαση της δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, ως άμεσος στόχος φαίνεται να προκρίνεται η απομάκρυνση των περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων των οποίων οι υποθέσεις έχουν προχωρήσει, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και ένα νέο, αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο που θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- πλήρη περικοπή της καταβολής αποδοχών ως προστάδιο της οριστικής απομάκρυνσης από το Δημόσιο.

Στη σημερινή νέα συνάντηση (15.00) στο υπουργείο Οικονομικών οι συζητήσεις θα συνεχιστούν (χωρίς την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει αναχωρήσει για το Δουβλίνο και τη συνεδρίαση του Eurogroup), ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top