Μανιτάκης: κάθε συζήτηση για απολύσεις φέρνει παράλυση στο Δημόσιο !

«Στο βωμό ενός ιδεολογήματος θυσιάζεται η αναβάθμιση της διοίκησης»

Αρνητικές επιπτώσεις έχει κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη κάθε δημόσια συζήτηση για απολύσεις στο Δημόσιο. «Παραλύει και υπονομεύει κάθε εξαγγελία για μεταρρύθμιση, ακυρώνει τις διαδικασίες για αξιολόγηση, λειτουργεί δηλαδή ως άλλοθι για να μην γίνει τίποτε, να μην αλλάξει τίποτε, να μείνουν τα πάντα ως έχουν, και ωθεί τη διοίκηση στην παράλυση και τους δημοσίους υπαλλήλους στην αδιαφορία και δυστυχώς και στην λευκή απεργία» ανέφερε σήμερα.

Ο κ. Μανιτάκης μίλησε την εκδήλωση με θέμα: «Πέρα από το μικρό ή το μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», και χαρακτήρισε «ιδεολογικά φορτισμένη και θεσμικά στείρα» τη σχετική συζήτηση. Ο υπουργός δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει την αγωνία του για το διχασμό που έχει αναπτυχθεί για το ζήτημα, με φανατικούς οπαδούς των αθρόων και οριζόντιων απολύσεων και με φανατικούς υποστηρικτές των μη απολύσεων.

Όπως διευκρίνισε όμως, με την κατηγορηματική άρνηση γενικά των απολύσεων καλύπτονται εκείνοι οι ελάχιστοι δημόσιοι υπάλληλοι που παραβιάζουν ή αγνοούν το νόμο και τα δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα, αδιαφορούν για το καθήκον τους, συχνά ελέω τη�� κομματικής ή κομματικοποιημένης συνδικαλιστικής προστασίας. «Η στάση αυτή καλύπτει τους πειθαρχικά υπόλογους, τους ακατάλληλους ή ανίκανους, αυτούς που απουσιάζουν αδικαιολόγητα, αυτούς που δεν τιμούν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού» πρόσθεσε.

Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε επίσης ότι «στο βωμό ενός ιδεολογήματος, θυσιάζεται η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της διοίκησης και υπονομεύεται το κλίμα της συναίνεσης, που είναι αναγκαίο, για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως για την αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διοικητικής διαφθοράς».

Επανέλαβε ακόμα ότι «ο 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αρκετά κάτω ��πό τις 600.000, μείωση που ξεπερνά το 25% σε πέντε χρόνια και είναι τρομακτική, διότι δημιουργεί κενά τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε με αθρόες προσλήψεις ούτε με ανορθολογικές και μαζικές μετακινήσεις. Μείωση τρομακτική για τις δραματικές ελλείψεις, την παράλυση που μπορεί να προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες και στον κρατικό μηχανισμό, κυρίως νοσοκομεία και υπηρεσίες κοινωνικές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top