Handelsblatt: «Προπατορικό αμάρτημα» η απόφαση του Eurogroup για Κύπρο

«Η τρόικα έχει και plan B εάν δεν ψηφίσει η Κυπριακή Βουλή το κούρεμα»

Handelsblatt: «Προπατορικό αμάρτημα» η απόφαση του Eurogroup για Κύπρο

Για «κύμα αγανάκτησης» στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, η εφημερίδα αποκαλεί την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «προπατορικό αμάρτημα», υπονοώντας ότι συμβαίνει αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούσαν ανοσιούργημα μέχρι σήμερα: να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι καταθέτες, ακόμα και οι μικροκαταθέτες, στη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Hypo-Vereinbank Τέοντορ Βέιμερ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει γενικότερος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, όταν οι άνθρωποι της εργασίας που αποταμιεύουν χρήματα καλούνται να πληρώσουν για τις δυσλειτουργίες του συστήματος».

Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις του Eurogroup αφήνουν περιθώριο για μερική αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας με ελάφρυνση ή και απαλλαγή από το «κούρεμα» καταθέσεων όσων διαθέτουν ποσά έως 100.000 ευρώ, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Πάντως, η Handelsblatt εκτιμά ότι για την περίπτωση που το Κοινοβούλιο της Κύπρου απορρίψει το πακέτο διάσωσης, η «τρόικα» έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που προβλέπει την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top