Ζητά λύση χωρίς κούρεμα η Κύπρος – «Δεν περνά ούτε η νέα πρόταση» προειδοποιούν υπουργοί

Στα τηλέφωνα με Πούτιν & Μέρκελ ο Αναστασιάδης, στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

Ζητά λύση χωρίς κούρεμα η Κύπρος – «Δεν περνά ούτε η νέα πρόταση» προειδοποιούν υπουργοί

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου ήδη έχει στείλει το μήνυμα στη Γερμανία ότι η απόφαση του Eurogroup δεν πρόκειται να περάσει από την Κυπριακή Βουλή, είτε αφορά κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού είτε αφορά τις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και άνω.

Παράλληλα, διατηρεί «ανοικτή γραμμή» με τη Ρωσία η οποία φέρεται να είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με το κούρεμα των ρωσικών καταθέσεων, που είναι περίπου οι μισές από τις συνολικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και –σύμφωνα με πληροφορίες- η πλειοψηφία των καταθέσεων από 100.000 ευρώ και άνω.

Ήδη, μετά και τις δηλώσεις Μεντβέντεφ ότι η Ρωσία θα πρέπει να διορθώσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, στη Μόσχα μεταβαίνει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Παράλληλα, πηγές από την Κυπριακή προεδρία δεν αποκλείουν να ταξιδέψει στη Ρωσία και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης την Πέμπτη.

«Δεν περνά ούτε η νέα πρόταση» προειδοποιούν υπουργοί της κυπριακής κυβέρνησης

Την εκτίμησή τους ότι θα καταψηφιστεί η πρόταση για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων εξέφρασαν δύο υπουργοί της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» τόνισαν «ότι με τα σημερινά δεδομένα» το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσόπουλος «απάντησε» εμμέσως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι παρουσιάστηκε με στρεβλό τρόπο η θέση του ότι η Γερμανία πρότεινε την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ: «Η πρόταση που κατατέθηκε και η οποία παρουσιάστηκε στρεβλή όπως παρουσιάστηκε χθες από την πλευρά του κ. Σόιμπλε προέβλεπε αυτό που σας έχω αναφέρει. Συρρίκνωση δραστική του τραπεζικού τομέα της Κύπρου με άμεσο τερματισμό των εργασιών των δυο μεγάλων τραπεζών, εγγύηση μεν των καταθέσεων των κάτω των 100.000 ευρώ και από εκεί και πέρα πάγωμα όλων των υπολοίπων καταθέσεων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top