Βενιζέλος: Ανοιχτή πρόταση στην Κεντροαριστερά για συστράτευση στις εκλογές

Σπόντες κατά του Γ. Παπανδρέου - Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να κατακτήσουμε τον στόχο της αυτοδύναμης Ελλάδας, την έξοδο από την κρίση χωρίς τον κίνδυνο κατολίσθησης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε στο ΣΕΦ σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Ο κ. Βενιζέλος, αφού χαιρέτισε όσους του έκαναν την τιμή να παρευρεθούν, έκανε μια μακρά αναδρομή στα χρόνια της κρίσης και κατέληξε κάνοντας πρόταση σε όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς για συστράτευση στις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε τα σημαντικότερα κομμάτια της ομιλίας του:

Το συνέδριο αυτό αποτελεί τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας σ��γκρότησης του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2012, είπε ξεκινώντας την ομιλία του και τόνισε ότι απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο στα εγγεγραμένα μέλη του κόμματος. "To συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό γεγονός", είπε χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε στις εκλογές, επειδή ο λαός θεώρησε ότι τον κορόιδευαν σε μια δύσκολη φάση, είπε, υποστηρίζοντας πώς «αυτό που κάνουμε είναι το λογικά υπεύθυνο που διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Παραδεχόμενος ότι η κρίση είναι μεγάλο σοκ, υποστήριξε ότι υπήρχε και θα υπάρχει διχασμός στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα στην χώρα μας.

«Έπεσε το βάρος δυσανάλογα πάνω στο ΠΑΣΟΚ»

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η βασική αιτία που «έπεσε» το ΠΑΣΟΚ είναι πώς το 2009 μετά τις εκλογές δεν έγιναν οι απαραίτητες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών εταίρων με αποτέλεσμα να πάρει όλο το βάρος το ΠΑΣΟΚ.

«Ήταν δυσανάλογα άδικο το πώς διανεμήθηκε το βάρος της ευθύνης», είπε συγκεκριμένα, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ξεκάθαρα «το βάρος το σήκωσε το ΠΑΣΟΚ το 2012».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ηρωικά τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν από το 2010 και υπογράμμισε: «Όσοι και αν δεν θέλουν κάποιοι να το ακούνε δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση», υπονοώντας πώς… το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια έκανε το σωστό.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απαγκίστρωση της χώρας από το Μνημόνιο είναι επίπονη», είπε ακόμα.

«Δεν μπορείς να πεις σε κανένα ότι σώσαμε την χώρα, γιατί αυτός ο ίδιος είναι η χώρα, αλλά μπορείς να πεις ότι συμβάλλαμε και περισώσαμε την χώρα… », εκτίμησε ακόμα.

«Είπαμε την αλήθεια»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ είπε την αλήθεια… ο κόσμος δεν το κατάλαβε. «Η κοινωνία ζητούσε με έμφαση την αλήθεια και την είπαμε, αλλά η αλήθεια θέλει σχέση και κάποιοι να την ακούσουν», υπογράμμισε ακόμα, ενώ τόνισε πώς «Η κοινωνία με ευθύνη των πολιτικών εμφανίστηκε ως μια κοινωνία σε άγνοια κινδύνου».

«Φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι χάθηκαν 9 μήνες για την χώρα αφήνοντας αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση. «Θυμίζουμε ότι εμείς από τον Μάιο ζητήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στους επόμενους μήνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012… «ήταν όλα τα αυτιά κλειστά τότε», πρόσθεσε.

Η συνεργασία μας με ΝΔ – ΔΗΜ.ΑΡ.

«Ακούω πολλούς που μας λένε δεκανίκι, ουρά… Ναι το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης σε μια συνισταμένη που κουβαλάει το βάρος για να βγει η χώρα από την κρίση… Οι άλλοι που λένε αυτά, σε ποια συνιστώσα είναι; Στην συνιστώσα της ανευθυνότητας», ρώτησε… «Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε, αλλά δεν συμφωνούμε πολιτικά, με την ΔΗΜ. ΑΡ. το έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε μόνο μια κυβερνητική δημοκρατία…».


Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για επικ��ιροποίηση της συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης.

Τα πέντε σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι:

1. Μια εσωτερική απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι μήνυμα στους εταίρους. Όχι νέα μέτρα.

2. Ένα πραγματικά αξιόπιστο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη.

3. Μέτρα κοινωνικής συνοχής που θα γίνουν εκτός διαπραγμάτευσης για την ανεργία, για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

4. Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

5. Καθαροί και λειτουργικοί κανόνες για το νομοθετικό έργο και τη Βουλή.

Πρόταση σε κεντροαριστερά για συστράτευση και σπόντες σε Γ. Παπανδρέου

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έκανε ανοιχτή πρότα��η για συστράτευση σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροριστεράς, τονίζοντας πώς δεν θεωρεί Κεντροαριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στο νέο ΠΑΣΟΚ τόνισε πώς δεν πρέπει να είναι αρχηγικό ή... κληρονομικό, αλλά συλλογικό. «Η πολιτική ηγεμονία ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, την διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ», είπε ακόμα, τονίζοντας πώς θα ήταν άδικο να μην κεφαλαιοποιηθεί την επιτυχία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύμφωνα με το ίδιο θα γίνε το «θύμα» στο οποίο θα χρεωθεί η τυχόν αποτυχία των μέτρων.

«Δεν παίζουμε ούτε μικροπολιτικά, ούτε εσωκομματικά παιχνίδια για την μοίρα του λαού», κατέληξε.

Δείτε ένα απόσπασμα στο βίντεο από το Mega...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top