Μάχη Σαμαρά - Τσίπρα στη Βουλή για τους αγρότες και τους … κουκουλοφόρους

Με αφορμή τις επενδύσεις και τα όσα έγιναν στη Χαλκιδική

Μάχη Σαμαρά - Τσίπρα στη Βουλή για τους αγρότες και τους … κουκουλοφόρους
Πρώτη ανάρτηση 19.44

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας,
κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Η μεταξύ τους συζήτηση επεκτάθηκε όμως σε ζητήματα "νόμου και τάξης" και στην προστασία των επενδύσεων.
Κατά την πρωτολογία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα ελπιδοφόρα μηνύματα από τις νέες καλλιέργειες, σε προϊόντα που μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί έμφαση, αλλά και σε «παραδοσιακές» καλλιέργειες (π.χ. ελαιόλαδο), όπου η Ελλάδα διαθέτει λόγω καλύτερης ποιότητας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κύρια σκέψη είναι πλέον κάθε ενίσχυση να πηγαίνει στον τόπο της παραγωγής, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως γραφεία αγροτικής επιχειρηματικότητας, μεγαλύτερη επιστροφή ΕΦΚ, καταπολέμηση εικονικών επιστροφών ΦΠΑ κ.α.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη συνταξιοδότηση ειδικά των αγροτών ύστερα από 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών στα 62, αντί για τα 67 που ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, όσοι έχουν φτάσει στο όριο της συνταξιοδότησης αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ τον ΟΓΑ θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όμως από τον πρωθυπουργό όταν αναφέρθηκε στις επενδύσεις και στα πρόσφατα επεισόδια στη Χαλκιδική. «Κάνουμε αγώνα για επενδύσεις και κάποιοι κουκουλοφόροι δεν τις θέλουν. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι. Δύο ημέρες μετά, ήρθε ο Γάλλος πρόεδρος στην Αθηνά. Κι όμως για την επίσκεψή του έγινε ειδική απεργία στα ΜΜΕ για να μην δει κανείς στην Ελλάδα τη μεγάλη μάχη που δίνουμε και τα κέρδη που αποκομίζουμε».

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι δεν θέλει να καταγγείλει κανέναν, αλλά πρόσθεσε: «Αυτές οι δολιοφθορές θα τελειώσουν. Το είδατε και προχθές με την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης. Καμι�� ανοχή στο έγκλημα, κράτος με σοβαρότητα».

Ζήτησε ακόμα «να απομονώσουμε όσους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια. Μπορούμε να μαλώνουμε για τους πολλαπλασιαστές και το ΔΝΤ αλλά δεν μπορούμε να τρώμε τις σάρκες μας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ζήτησε στη δική του πρωτολογία «αντί να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό για τις φαραωνικές επενδύσεις που θα μας σώσουν να ασχοληθούμε με τον εθνικό μας πλούτο». Όπως συμπλήρωσε, με τους πολίτες ισοπεδωμένους και χωρίς αυτούς δεν παράγεται πλούτος.

«Θα μας πείτε δεν θέλετε επενδύσεις από το εξωτερικό; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά θέλουμε επενδυτές, όχι πειρατές. Εσείς θέλετε πειρατές» υποστήριξε.
«Οι επενδυτές αυτό το διάστημα δεν έφυγαν από τη χώρα επειδή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγαν γιατί το Μνημόνιο κατέστρεψε την κοινωνία και την οικονομία. Στα χέρια τα δικά σας οι επενδύσεις σταμάτησαν και δεν πρόκειται να επιστρέψουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην ψάχνει να βρει ηθικούς αυτουργούς « γιατί εσείς σκοτώνετε καθημερινά την ανάπτυξη». Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ο δρόμος αυτός περνάει από το Κατάρ και από τις… κατάρες που οδηγεί η πολιτική σας».

Εξαπέλυσε ακόμα προσωπική επίθεση στον Α. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσωποποιεί την αστάθεια και τον ρώτησε «ποια είναι η πραγματική σας θέση, καταγγελία του Μνημονίου ή το ουδείς αναμάρτητος;».

Στα όσα ισχυρίσθηκε πάντως ο κ. Τσίπρας, απάντησε με δριμεία επίθεση (για λογαριασμό της κυβέρνησης ουσιαστικά) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος.​
Καμμένος: κυβέρνηση και τρόικα δεν θέλουν πρωτογενή παραγωγή

«Μάταια περίμεναν οι αγρότες και οι ψαράδες να ακούσουν κάτι το ουσιαστικό» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος.

«Αν θέλετε να ενισχύσετε την αγροτική ανάπτυξη θα μπορούσατε να δώσετε φθηνό πετρέλαιο στους αγρότες με κουπόνια. Να δώσετε φθηνό πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης» υποστήριξε, ενώ κατηγόρησε κυβέρνηση και τρόικα ότι στόχος τους είναι «να σταματήσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή γιατί μόνο έτσι μπορούν να ελέγξουν ένα ολόκληρο έθνος».

Μιχαλολιάκος : οι αγρότες θα σώσουν το έθνος

«Άχαρος ο ρόλος του πρωθυπουργού, όσα είπε περί παραμερισμού του ρόλου των μασαζόντων έχουν ένα τείχος, την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος. « Η επιστροφή στη γη έσωσε το έθνος μας σε περιόδους κρίσης… Ο αγρότης είναι ο φύσει πατριώτης, αυτός που φυλάει βωμούς, εστίες, σε αντίθεση με την απρόσωπη μάζα των μεγαλουπόλεων».

Φ. Κουβέλης: το κράτος πρέπει να στηρίξει με κονδύλια την αγροτική παραγωγή
Να εγγυηθεί η κυβέρνηση την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ζήτησε από την πλευρά του, κατά την πρωτολογία του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε την πρότασή του για στήριξη των ευαίσθητων ομάδων , όπως οι άνεργοι και την ανάγκη χρηματοδότησης δράσεων για την κοινωνική αλληλεγγύη, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Ζήτησε όμως και να υπάρξει αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής με όλα τα δυνατά μέσα (παροχή γης, τραπεζική χρηματοδότηση, επενδυτικά σχέδια κ.α.).
Α. Παπαρήγα: ασυμβίβαση η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με την ΚΑΠ της Ε.Ε.
«Είναι ασυμβίβαστη η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με την πολιτική της ΚΑΠ» υποστήριξε η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Α. Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τον κ. Σαμαρά για την αναφορά του στην αποτυχία της απόδρασης Βλαστού και στους κουκουλοφόρους στις Σκουριές,. «Γιατί το είπατε αυτό; Κακοποιοί ήταν οι αγρότες που έκλεισαν για λίγες ώρες τα μπλόκα;» διερωτήθηκε η Γ. Γ. του ΚΚΕ. Τόνισε επίσης ότι η αγροτική παραγωγή περιέπεσε σε δεύτερη μοίρα στην Ε.Ε. και στον βιομηχανικό εν γένει κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top